Üst çene kısmının kılıç gibi olmasından dolayı bu ismi alan kılıç balıkları, denizlerin en hızlı balıklarından biri. Kendine has egzotik lezzetiyle ünlü olan kılıç balıkları hakkında diğer tüm bilgiler yazımızın devamında sizlerle!
Balık restoranlarının ve otellerin vazgeçilmez deniz ürünlerinden biri olan kılıç, severek tüketilen balıklar arasında yerini alır. Kılçıksız yapılarıyla çocuklar tarafından da rahatlıkla tüketilen, lezzetli ve faydalı bir balıktır.
Kılıç Balığının Özellikleri
Bu balıklar uzun kılıçlarını, avını hissedebilmek ve yönünü bulmak için kullanırlar. Denizin tabanını da kılıcıyla kazıp, avlarına ulaşırlar. Ilıman açık denizlerde yaşamını sürdüren kılıç balığı, ülkemizde Ege ve Akdeniz başta olmak üzere Karadeniz ve Marmara’da da bulunur. Bunun dışında Pasifik Okyanusu ve Hint Okyanusu’nda da kılıç balığına rastlanır. Kılıç balıkları sürü oluşturmayan, yalnız dolaşan bir balık türüdür. Türkiye’de kılıçların yumurtlama alanları, çoğunlukla Saroz Körfezi’dir.
Kılıç balıkları 200-600 metre derinliklerde yaşarlar. Boyları en çok 5 metre, ağırlıkları ise 150 kg olabilir. Kılıcın renkleri, denize ve mevsime göre değişiklik gösterir. Kendini kolayca kamufle edebilen kılıç balığının gövdesi, mavili ve yeşilli renkler cümbüşünden oluşur. Bazen de bronz bir görünüm alabilir. Yakalanan kılıç balığı, renkli halini kısa sürede kaybederek, siyahlı ve grili bir görünüme bürünür.
Kılıç Hangi Mevsimde Tüketilmelidir?
Her mevsimde tüketebileceğimiz kılıç balıkları, en lezzetli halleriyle Ağustos, Eylül aylarında tüketilir. Diğer aylarda kılıçbalığı yumurtlama dönemine girer ve deniz diplerine doğru yol alır.
Kılıç Balığının Faydaları Nelerdir?
Yaklaşık 100 gram kılıç balığında 20 gram kadar protein bulunur. Bu da günlük protein ihtiyacımızın %40’ı kadarını karşılayabilir. Yüksek miktarda fosfor, selenyum, B vitamini, potasyum ve omega-3 yağ asidi içeren kılıç, sinir, kas ve bağışıklık sistemlerimize, göz sağlığımıza en iyi şekilde destek olur. Kılıç balığının düzenli ve yeterli oranda tüketimi, kansere yakalanma olasılığımızı düşürür. D vitamini bakımından da zengin olan bu balık türü, kemiklerimizi korumaya yardımcıdır.
Kılıç Balığı Nasıl Temizlenir?
Kılıç balığı, uzun boyutlu ve etli bir balıktır. Çoğunlukla fileto şeklinde tüketildiğinden, ayıklama sırasında parçalara ayrılır. Kılıç balığını temizlemek için aşağıdaki adımları uygulayabiliriz:
· Balığımızın pulları olmadığından derisini soyalım.
· Karnını ikiye bölüp, iç organlarını çıkaralım.
· Kılıç balığını suyla iyice yıkayalım.
· Pişirme yöntemine göre parçalara ayırabiliriz.
Kılıç Balığı Nasıl Pişirilir?
Kılıç balığını her türlü yöntemle hazırlamamız mümkün. Fırında, mangalda, ızgarada veya tavada pişirebiliriz. Kılıç balığını ızgara, sote ya da kızartma yapabiliriz. Bu balık, besin değerlerini yitirmemesi açısından, fileto şeklinde bölündükten sonra fırınlama yöntemiyle hazırlanabilir.
Mevsiminde doğru balık için doğruca CarrefourSA balık reyonlarında…