Günümüzde sağlıklı beslenme konusunda ciddi bir bilinçlenme söz konusuyken sağlıklı beslenmenin olmazsa olmazı bitki çaylarını sizler için incelemesek olmazdı.
Bitki çayının neye iyi geldiğini, nasıl hazırlamak ve ne kadar içmek gerektiğini bilmek bilinçli bir tüketici olmak için gereklidir. En çok tercih edilen bitki çaylarını tek tek sıralamadan önce “her şeyin fazlası zarar” diyerek hatırlatmamızı yapalım ve çaylarımızı incelemeye başlayalım.
Yeşil Çay
Yeşil Çay’ın Faydaları
Güçlü bir antioksidan olan yeşil çay günümüzde en çok tüketilen bitki çayları arasındadır. Metabolizmayı hızlandırması ile popülerliğini iyice arttırmıştır. Bunların dışında, bağışıklık sistemini güçlendirmesi, kan basıncını düşürmesi gibi saymakla bitmeyen faydaları olan yeşil çayı yine de kontrollü içmekte fayda var. İçerisinde kafein bulunduğunu unutmamak ve günlük önerilen miktarın üzerine çıkmamak gerekir.
Yeşil Çay’ın Hazırlanışı
Bir fincan sıcak suya bir poşet yeşil çay atıp 4-5 dakika beklettikten sonra poşeti sıkmadan çıkartın. Yeşil çay 80-85 derecelik suda demlendiği için çayı suyun içine kaynadıktan biraz sonra atmak gerekir. Acı olmaması için gereğinden fazla bekletilmemeli ve gün içinde önerilenden fazla tüketilmemelidir. Yeşil çayı sade içmekte zorlanıyorsanız hafif aroması olan yaseminli ya da bol C vitamini deposu nane limonlu seçenekleri sizin için bir alternatif olabilir.
Adaçayı
Ada Çayının Faydaları
Günlük önerilen kullanım miktarına dikkat edildiği durumda adaçayı son derece faydalı bir bitki çayıdır. Adaçayının beyin fonksiyonlarını bile geliştiren mucizevi faydaları saymakla bitmez. Boğaz ağrısına iyi geldiği en yaygın bilinen özelliğidir.
Ada Çayının Hazırlanışı
Bir fincan sıcak suya bir paket adaçayı atıp demlenince çıkarın. Çay poşetini 5 dakikadan fazla bekletmemek gerekir. Boğazı daha da yumuşatması için ılıdığında bir kaşık bal ilave edip içebilirsiniz.
Papatya Çayı
Papatya Çayının Faydaları
Sakinleştirici özelliği sayesinde uykusuzluğa bile iyi gelen papatya çayını, yoğun bir günün ardından stres atmak için keyifle içebilirsiniz. Papatya çayı ayrıca bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
Papatya Çayının Hazırlanışı
Papatya Çayının Papatya çayını demlemek için bir fincan sıcak suya bir poşet çayı atın, 3-5 dakika demleyip poşeti çıkarın. Dilerseniz tatlandırıcı olarak bir çay kaşığı bal da ekleyebilirsiniz.
Kuşburnu Çayı
Kuşburnu Çayının Faydaları
Kuşburnu çayı yüksek miktarda C vitamini içerdiği için bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesinde ve soğuk algınlığı tedavisinde büyük bir yardımcıdır. Ayrıca idrar yolu hastalıklarına karşı da yardımcıdır.
Kuşburnu Çayının Hazırlanışı
Doğal bir antioksidan olan kuşburnu çayını günde 2-3 fincan tüketebilirsiniz. Hazırlaması diğer bitki çayları ile aynıdır. Sıcak bir fincan suya bir poşet kuşburnu çayını atıp 3-5 dakika bekledikten sonra poşeti çıkarın.
Ihlamur Çayı
Ihlamur Çayının Faydaları
Ihlamur çayını, kış aylarında sıklıkla karşılaşılan hastalıklara karşı evde devamlı bulundurmak sağlığınız için iyi olabilir. Ihlamur çayı boğaz ağrısına ve öksürüğe iyi gelir, limon ile karıştırılıp içildiğinde bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Aynı zamanda sinirleri yatıştırır ve iyi uykuya katkı sağlar.
Ihlamur Çayının Hazırlanışı
Ihlamur çayını diğer bitki çayları gibi demleyebilirsiniz. Sıcak suya atıp demlemek ve yine çok bekletmemek gerekir. Kaynatılması durumunda ıhlamur çayının vitaminleri kaybolur. Ayrıca bir poşet çayı bir demlemelik kullanmak gerekir çünkü ilk demlemede içindeki tüm vitamin, mineral ve aromalarını bırakır. Ihlamur çayına limon ve bal da oldukça yakışır.
Ekinezya Çayı
Ekinezya Çayının Faydaları
Antiseptik özelliği olan bu çay soğuk algınlığına ve boğaz ağrısına iyi gelir. Kış aylarında popülerliğini arttıran bu çay öksürüğü azaltır, bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
Ekinezya Çayının Hazırlanışı
Ekinezya çayı günde 3 defaya kadar tüketilebilir. Sıcak bir fincan suda 3-5 dakika kadar demletip poşeti çıkardıktan sonra şeker kullanmadan içebilirsiniz. Ekinezya çayını devamlı kullanmak yerine ara sıra ara vermeniz daha faydalı olacaktır.
Keten Tohumlu Çay
Keten Tohumlu Çayın Faydaları
Keten tohumlu çay, bağırsakları çalıştırır, sindirimi kolaylaştırır. İdrar yollarına olduğu gibi, boğaz ağrısı ve öksürüğe de iyi gelir. Neredeyse her bitki çayında olduğu gibi bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Keten çayını diğer bitki çayları gibi demleyebilirsiniz. Ancak fazla tüketmemeye dikkat etmelisiniz. Fazla tüketilmesi sindirim sorunlarına yol açabilir.
Keten Tohumlu Çayın Hazırlanışı
Diğer bitki çaylarını kullandığınız gibi kullanabilirsiniz. Ancak çay poşetinin uzun süre suda bekletmeniz çayın ağır ya da acı bir tadı olmasına sebep olabilir. Bu da içimini zorlaştırır.
Tüm bitki çayları için hatırlanması gereken ortak bir özellik ise herhangi bir hastalığı olmayan kişiler tarafından kullanılması gerektiğidir.
Evde bitki çayı hazırlamak ve kışın tadını çıkarmak istiyorsanız aradığınız tüm malzemeler ve hazır bitki çaylarını CarrefourSA marketlerinde bulabilirsiniz.