Dut pestili, erik pestili, üzüm pestili, kayısı pestili, ayva pestili… Pek çok meyve ile hazırlanabilen, sağlıklı atıştırmalık olarak tüketebileceğiniz ve çocukların çok seveceği pestil çeşitlerini evinizde yaparak meyvelerden gelen sağlık ve lezzeti yıl boyunca tüketmeye ne dersiniz? İşte size evde pestil yapım teknikleri…
En özel Türk geleneklerinden biri olan pestil, dört mevsim boyunca tüketilir. Eski dönemlerden bu yana varlığını sürdüren bu yiyecek, meyvelerin ömrünü uzatır ve sağlıklı atıştırmalıklar tüketmemize izin verir. Annelerin, çocuklarına güvenle sunduğu pestiller faydalı besin maddeleriyle doludur ve enerji verir. Siz de evde pestil yapmak istiyorsanız işte tüm yönleri ile evde pestil yapımı…
Pestil Nedir?
Tadıyla büyüleyen ve sayısız fayda sunan pestil, meyvelerin posa ve çekirdeklerinin ayrılması ile elde edilen bir yiyecektir. Doğal kıvam arttırıcı malzemelerle yoğun bir hal alan, inceltilen ve ardından kurutma işlemine tabi tutulan pestil, çok çeşitli malzemelerle hazırlanabilir. Meyvelerin kurutulmuş hali olsa da, yapısında bal, pekmez veya süt gibi maddeler de barındırır. Kuru bir formda olan pestil, her mevsimde tüketilen bir yiyecektir.
Pestilin Faydaları Nelerdir?
Pestilin nasıl yapıldığından söz etmeden önce faydalarını anlatalım. Pestil tüketimi bağışıklık sisteminizi güçlendirir. Nedeni ise yapısında bulunan mineral ve vitaminlerdir. Meyveden elde edildiği için vitamin ihtiyacınızı büyük oranda karşılar. Bununla birlikte pestil, iyi bir çinko kaynağıdır. Bu özelliğinden dolayı çeşitli kronik hastalıklara karşı koruma sağlar. Pestilin uzun senelerden bu yana tüketiliyor olmasının en büyük nedenlerinden biri de enerji vermesidir. Halsizlik, yorgunluk ve enerji eksikliği yaşıyorsanız, pestil tüketmeyi deneyebilirsiniz.
Dut ve üzümden elde edilen pestillerin kansızlık problemi olanlar için oldukça etkili olduğu söylenir. Önemli bir selenyum kaynağı olan pestiller, yeterli ve düzenli tüketildiği zaman vücuttaki selenyum miktarını dengede tutar. Şeker ihtiyacınızı karşılamak için bir atıştırmalık arıyorsanız, pestil bunun için en iyi seçenektir. Rafine şeker barındırmadığından dolayı, sağlıklı atıştırmalık olarak bilinir.
Pestil İçin Uygun Olan Meyveler Hangileridir?
Pestil hazırlamak için ilk olarak meyvelerin püresi elde edilir. Bu püreler çok ince bir tabaka haline getirilir ve kurutulur. Bu işlem için bazı meyveler daha uygundur. Pestil yapımı için tercih edebileceğiniz meyve sayısı oldukça fazla. Dut ve üzüm başta olmak üzere her türlü meyveden nefis pestiller hazırlayabilirsiniz.
Pestil yapımında en çok kullanılan meyveler arasında ayva, elma, havuç, erik, şeftali ve kayısı da yer alır. Bunlara ek olarak pestil karışımına bal, fındık, badem, süt, pekmez ve un da ilave edilebilir.
Pestil Nasıl Yapılır?
Pestili hazırlamak oldukça kolay ve zahmetsizdir. Öncelikle mevsim meyveleri satın alıp, pestil yapmaya hemen başlayabilirsiniz. Karışıma isterseniz ceviz, bal, süt, badem, fındık gibi malzemeler ekleyebilirsiniz.
Pestil yapımı için şu adımları takip edebilirsiniz:
· Meyveleri yıkayın ve kabuklarını temizleyin. Küçük parçalar halinde doğrama yapın.
· Tüm meyveleri bir tencereye alın. Örneğin bir kilo meyveye 250 ml su ilave ederek pişirmeye başlayın.
· Meyvelerin üstüne nişasta ilave ederek, kıvam almasını sağlayın.
· Meyveli karışım yoğunlaştıktan sonra, mutfak robotuna aktarın. Püre kıvamına getirin.
· Pestil harcında çekirdekler varsa, bir tülbentten süzebilirsiniz.
· Harcı bir fırın kağıdının üzerine ince olacak şekilde yayın.
· Aydınlık bir alanda kurumaya bırakın.
· Eğer kurutma imkanınız bulunmuyorsa, pestili 100 derecelik fırında üç saat boyunca pişirin.
· Güneşte beklettiğiniz pestiller ortalama bir hafta içinde kurur.
· Kuruyan pestilleri direkt olarak tüketebilir ve istediğiniz kadar buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.
Evde pestil yapmak için ihtiyacınız olan mevsimin en doğru meyvelerini CarrefourSA marketlerinde bulabilir, ailenize ve sevdiklerinize yıl boyu sağlıklı atıştımalık olarak pestil hazırlayabilirsiniz.