Yöresel mutfaklar denilince şüphesiz ki akla ilk gelen Gaziantep mutfağı oluyor. Ortalama 250 çeşit yöresel yemek çeşitine sahip olan Gaziantep mutfağı et ağırlıklı mutfak olup, genellikle koyun eti tüketilmektedir. Gaziantep mutfağı denilince akla çok sayıda kebap çeşidi gelir…
Türkiye’nin en zengin mutfak kültürlerinden birine sahip olan Gaziantep’in baklavası, kebabı, katmeri ve meşhur antep fıstığı başta olmak üzere kendine has öyle özel lezzetleri var ki ünü Türkiye’yi aşıp dünyada bilinmekte. Gaziantep mutfağının başarısı 2016 yılında UNESCO tarafından da tescillenerek gastronomi dalında “Yaratıcı Şehirler Ağı”na dahil edildi.
Mevsimine uygun taze veya kurutulmuş sebzeler, bulgur, baharat ve salça çeşitleri ile yapılan yemekleri, yöresel çorbaları, etli yemekleri ve hamur işleriyle zengin bir çeşitlilik sunan Gaziantep mutfağı birbirinden leziz ve çeşitli yemekleriyle de keşfedilmeye değer…
İşte lezzetiyle damaklarınızı şenlendirecek Gaziantep yemekleri;
Antep Kebabı
Gaziantep demek kebap demek. Ünü Türkiye’yi aşıp dünyada konuşulan Antep kebabını sırrı özenle seçilen koyun etinde, damakta enfes bir tad bırakan acısında, yanında servis edilen bulgur pilavı ile kebap ustasının maharetli ellerinde saklı.
Simit Kebabı
Kebaplarıyla meşhur Antep’te çok sayıda kebap çeşidi var. Bunlardan biri de Simit kebabı. Bulgur ve kıymanın iyice yoğurulup içine soğan, antep ve çam fıstığı konulmasıyla hazırlanan nefis bir lezzet. Antep fıstıklı kebap olur mu diyenlerin denemesi gereken bir tat, ama bunun en güzelini yerinde yiyeceksiniz.
Cağırtlak Kebabı
Gaziantep mutfağının en popüler lezzetlerinden biridir. Normal kebaptan farklı olarak et yerine ciğerle yapılır. Ciğerler küçük küçük kesilip şişe geçirilir ve mangalda pişirilir. Sonrasında lavaşa konulur. Cağırtlak kebabını denemeden ciğer kebabı yedim demeyin.
Baklava
Gaziantep denilince akla ilk gelen lezzetlerden biri baklavadır. Kat kat açılan incecik yufkası, bol antep fıstığıyla nefis bir lezzettir. Gaziantep baklavası diğer yerlerde yediğinize benzemez. Şerbetin kıvamı, şekeri ölçülüdür. Yerken içinizi baymaz, ağızda hoş bir tat bırakır.
Katmer
İncecik açılan hamurun içinde bol bol antep fıstığı, arada eriyen özel kaymağı ve tam kararında şekeriyle enfes bir tatlıdır katmer. Fırında nar gibi kızarır, üzerine antep fıstığı serpildi mi mis gibi olur. İsteyen üzerine kaymak da tercih edebilir. Bu tatlının hasını Antep’te yiyeceksiniz. İstanbul’daysanız Antep’li ustaların elinden çıkma hakiki katmer yapan restoranları tercih etmenizi öneririz.
Lebeniye Çorbası
Kıyma, nohut, buğday ve süzme yoğurtla yapılan bu çorba Gaziantep’e özgü bir lezzettir. Görüntü olarak yayla çorbasını andırsa da tadı farklıdır. Yerli halkın sofrasından eksik etmediği lebeniye, yemek öncesi içilen çorbaların başında gelir.
Beyran
Sulu et yemeğine benzeyen Beyran, Gaziantep’in en meşhur lezzetlerinden. Kuzu veya dana eti, et suyu, iç yağı, pirinç, sarımsak ve bol acı ile hazırlanır. İster çorba, ister ana yemek niyetine yenilebilir.
Muhammara
Kebapçılarda sıkça karşımıza çıkan muhammara, Gaziantep’e özgü yöresel bir tattır. Domates ve biber salçasının ceviz, zeytinyağı ve kişnişle buluştuğu acılı bir meze türüdür. Acukaya benzeyen bu mezeyi ister ana yemek yanında, ister kahvaltıda sos olarak tercih edebilirsiniz.
Hedik
Nohut, buğday ve kuş üzümüyle hazırlanan hedik Anteplilere özgü bir yemektir. Et ve tavuklu seçenekleri de vardır. Alışkın olmadığınız bir tat olduğu için ilk defa yiyecekseniz, sadesini yemenizi öneririz.
Cacıklı Arap Köftesi
Tercihe göre ıspanak ve pazıyla yapılan, içine bulgur ve kıyma da katılan minik minik top köftelerden oluşur. Cacıkla servis edilen lezzetli bir Antep yemeğidir.
Damak tadınıza düşkünseniz ve farklı lezzetleri denemeyi seviyorsanız, Antep’in bu nefis yemeklerinin tadına bakmadan geçmeyin.