Balık nasıl yapılır? Fırında balık nasıl pişirilir? Balık nasıl kızartılır? İşte balık pişirmek ile ilgili merak ettiğiniz soruların cevapları.
Balık her yaştaki insanın tüketmesi gereken bir besindir. Haftada en az 2 gün sofralarda yer alması gereken balığın birçok faydası bulunuyor. Omega-3 açısından zengin olan balık, kalp damar hastalıklarına karşı koruyucu etkisinin olması yanı sıra özellikle çocuklarda zeka gelişimine faydası ile tercih edilir. Ayrıca balıktaki yağ oranı düşük olduğu için kilo kontrolü açısından da önemli bir besin kaynağıdır. Bu kadar çok faydası bulunan balık, yetişkinler kadar çocukların da beslenme listesinde mutlaka bulunmalı.
Sardalya, uskumru, hamsi, morino, somon, turna, ringa ile levrek kalsiyumdan zengin balıklardır. Omega-3 açısından zengin balıklar ise; uskumru, tuna, sardalya, somon, hamsi ve lüfer olarak bilinir.
Her balık için balık mevsimi farklıdır. Mevsiminde ve ayında tüketilen balıklar çok daha lezzetli oluyor. Doğru zamanda tüketilmesi kadar balığı nasıl pişirildiği de önemli. Bunun için balık pişirme yöntemlerini ve hangi balığın, nasıl pişirileceğini bilmekte de fayda var.
Hangi Balık, Nasıl Pişirilir?
Balık pişirilirken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta proteinini öldürmeden pişirebilmek. Balık, kızartma yapılarak pişirilebildiği gibi fırında ya da ızgarada da pişirilebilir. Sote, haşlama ve buğulama yöntemleriyle pişirmek de oldukça tercih edilir.
Fırında Pişirme
Fırında pişirme oldukça sık kullanılan bir yöntemdir. Fırında pişirilecek balıkların, birkaç saat zeytinyağı ve limon karışımında bekletilerek terbiyelenmesinde fayda var. Arzuya göre kekik veya defne yaprağı da konulabilir. Balıklar, 200 derecede ısıtılmış fırında, zeytinyağlı bir tepsiye yerleştirilip pişirilir. Dilimlenmiş palamut, torik ve kolyoz, domates, soğan, limon dilimleri ve bol maydanozla birlikte fırında pişirildiğinde oldukça lezzetli olacaktır.
Izgarada Pişirme
Pişirirken ızgaraya yapışmaması açısından iri ve yağlı balık seçmekte fayda var. Pişirirken çatlamaması için balığın iki yanı bıçakla çizilmeli. Izgarada pişirme, beyaz ya da siyah etli balıklar yağlı oldukları dönemlerde tercih edildiğinde oldukça sağlıklı bir yöntem olacaktır. Balıklar ızgaraya konmadan sıvı yağ ile yağlanarak yapışmaları önlenebilir. Eğer mangalda pişirilecek ise ateş çok harlı olmamalı, balıklar ateşten yeterince uzak tutularak pişirilmelidir.
Kızartma
Büyük balıklar dilimlenerek, küçük balıklar ise bütün kızartılmalıdır. Balık unlanırsa tavaya yapışmayacak ve çok daha lezzetli olacaktır. Küçük kılçıklı balıklar, fileto çıkartılan balıklar veya kemikli dilimlenmiş balıklar bu şekilde pişirilebilmektedir. Bu pişirme yöntemiyle balıkların az yağlı olduğu dönemde veya yağsız balıklara uygulandığında çok daha lezzetli sonuç almanız mümkün olacaktır. Tavada kızartma yaparken balığın yağ çekmediğine dikkat etmek oldukça önemli bir detaydır. Balık kızgın yağda ve hızlı ateşte kızartılmalıdır.
Rosto
Yüksek hararetli fırında, balığın içine hiçbir şey katmadan tercih edilen pişirme yöntemidir.
Sote
Kalın tabanlı ve içi yapışmaz malzemeyle kaplı bir tava tercih edilmelidir. Tavanın içi hafifçe yağlanıp iyice kızdırıldıktan sonra, balık filetoları, her bir yüzü 2 dakika süreyle çevirilerek sote edilmek suretiyle pişirme yöntemidir.
Buğulama
Daha çok beyaz etli balıklardan yapılan buğulama, balıkların kendi suyuyla ya da domates ilavesiyle kısık ateşte veya fırında pişirilme yöntemidir.
Balık pişirilirken dikkat edilmesi gereken püf noktaları
- Kızartılacak balık, temizlenip iyice yıkanmalı ve kağıt havlu ile kurulanmalıdır.
- Balık pişirilmeden 2-3 saat önce, balığa soğan suyu ve zeytinyağı sürülüp bekletilirse piştiğinde çok daha lezzetli olacaktır.
- Balık parçalara bölünerek şişe geçirilebilir. Böylelikle çok daha çabuk pişecektir.
- Balık, yüksek hararetli fırında içine hiçbir şey katmadan da pişirildiğinde, doğru pişirilirse balığın dış yüzeyi çıtır çıtır ve lezzetli olmakla beraber, iç kısmı da sulu ve pişmiş olacaktır.
- Balık pişirirken pişirme tepsisinin içine koyulan limon ve maydanoz, aroması ile balığa lezzet katacaktır.
- Kokacağı düşüncesiyle evde balık pişirmek, özellikle de kızartma yapmak pek tercih edilmese de bunun da bir yöntemi var. Ocak üzerinde limon kabuğu yakmak veya bir cezvede sirke kaynatmak bu soruna çözüm olacaktır.
Hangi balık için hangi pişirme yöntemi daha uygun
Çipura:
Izgara ve fırında yenmesi daha lezzetli. Buğulaması, ızgarası, çorbası ve fırını da oldukça güzel olur.
Barbunya:
Temmuz ile Ekim ayları arası en lezzetli zamanı olan barbunyanın tavası, ızgarası ve kağıtta kebabı tercih edilir.
Tekir:
Dört mevsim yenebilecek balığın tavası ve kağıt kebabı çok güzel olur.
Karagöz:
Buğulaması, fırını ve çorbası tercih edilebilir.
Dil balığı:
Tavası çok güzel olur. İrilerinin filetosu çıkarılıp şiş veya fileto yapılabilir.
İzmarit:
Izgara veya tavası güzel olur.
Kalkan:
Buğulama veya kağıt kebabı şeklinde pişirilebilir. Tavası da oldukça tercih edilir.
Kefal:
Buğulaması tercih edilir.
Kılıç:
Izgara ve kağıt kebabı şeklinde pişirilebilir.
Hamsi:
Izgara, fırın, tava, kağıt kebabı, buğulama ve yahnisi çok lezzetli olur.
Sardalya:
Temmuz-Ekim aylarında tüketilmesi önerilir. Izgara, fırın, kağıt kebabı, buğulama ve pilakisi yapılabilir.
Uskumru:
Izgarası, kağıt kebabı, dolması, köftesi ve tuzlaması çok güzel olur. Şubat ayından itibaren yağını kaybetmeye başladığından tavası yapılabilir.
Lüfer:
Eylül ortasından Ocak ayı sonuna kadar olan dönemde ızgarası tavsiye edilir. Diğer zamanlarda büyüklüğüne göre pilakisi, buğulaması yapılabilir veya kağıt kebabı şekli tercih edilebilir.
Palamut:
Izgarası ve fırını tavsiye edilir. En lezzetli zamanı Eylül başından Şubat ortalarına kadar olan zamandır.
Levrek:
Buğulaması, fırında kağıt kebabı güzel olur.
İstavrit:
Tavada ve fırında lezzetli olur.
İskorpit:
Buğulama şeklinde ve çorba şeklinde yapılabilir
Kırlangıç:
Buğulama yöntemi ile pişirilebilir.
Mevsimin en taze balık çeşitlerini arrefourSA marketlerinde bulabilir, meze, pratik yemekler, balığın yanında gidebilecek salata vebalık tarifleri için bloğumuzu takip etmeye devam edin.