Yılbaşı sofralarının geleneksel yemeği hindinin özenli pişirilmesi gerekiyor. Doldurulmuş hindi, hindi kapama, kızarmış hindi gibi farklı pişirme yöntemlerinde yılbaşı sofranız için en uygun tarifi, size önereceğimiz püf noktalarıyla çok kolay hazırlayacaksınız.
İster 2 kişilik, ister 12 kişilik olsun hindi, yılbaşı sofralarının değişmeyen bir lezzeti. Her damak zevkine göre farklı pişirme tekniklerinin uygulandığı hindi yemeklerinde öncelikle hindi etinin yumuşak pişmesi için doğru marine soslarının kullanıldığından emin olmak gerekmektedir. Ayrıca hindi pişerken sabırlı olmak ve acele etmemek de yemeğinizin güzel olmasında bir etkendir.
Yeni yıla sayılı günler kala yılbaşı sofranızın detayları da ortaya çıkmaya başladı. Mezeleriniz, salatalarınız, yılbaşı tatlıları, ara sıcaklarınız, masa dekorasyonunuz derken baş köşede yer alacak hindi için tarif defterinin en özel sayfalarını da karıştırmaya başladınız. Sıra “hindi etini nasıl daha yumuşak pişirebilirim? Hindinin nar gibi kızarması için ne yapmam gerekir? İç pilav malzemeleri nelerdir?” gibi sorulara geldiyse işte size hindi pişirmenin püf noktaları
Tarifinizi belirleyin
Kapama mı? Yoksa iç pilav dolgulu fırında bütün hindi mi? Yılbaşı sofranız için hindinizi ne şekilde pişirmeye karar verdiyseniz sizin için önereceğimiz aşağıdaki püf noktalarını inceleyin:
Hindinin büyüklüğü
Yılbaşı hazırlıklarında sıra hindi alışverişine geldiğinde misafirler için en iyisi ve en doyurucu olan seçim yapılmak istenir. 12 kişilik bir yılbaşı menüsü için 6-8 kg aralığında bir hindi diğer mezeler, salatalar ve ara sıcaklarla birlikte düşünüldüğünde oldukça doyurucudur. Ancak bu boyutlarda bir hindi için fırınınızın büyüklüğünden emin olmanız gerekir.
Yılbaşı menüsünde iç pilavlı hindi kapama hazırlamayı düşünüyorsanız, hindinin en yağlı ve en lezzetli kısmı olan buttan tane hesabı yapmanız gerekir. Bir bütün hindi but, 2 kişi için doyurucudur ancak sofradaki diğer çeşitler de düşünüldüğünde bir bütün hindi buttan maksimum 3 kişi için doyurucu bir ana yemek tabağı servis edebilirsiniz.
Öneri: Yılbaşı sofranız için ne büyüklükte bir hindi alacağınıza karar verirken; kişi sayısının yanında sofranızı zengin gösterecek başlangıçlar, mezeler, salataların bir listesini yapmanızı öneririz.
Hindi nasıl temizlenir?
Bütün ya da parçalanmış hindiyi kanı çıkana kadar bol suda yıkayın ve süzün. Süzgeçten aldığınızda kalan suyu kağıt havlu ile kurulayın. Çünkü hindiyi sulu bırakırsanız marine sosu üzerinde durmayacaktır. Ayrıca hindinin derisini yemeyi tercih etmeseniz de temizlerken derisini atmamalısınız. Çünkü deri, haşlandığında hindi suyuna lezzet verir ve fırınlandığında etin kurumasını önler.
Hindi nasıl marine edilir?
Bütün hindi etinin hem daha yumuşak hem aromalı olması hem de nar gibi kızarması için doğru bir sosla marine edilmesi gerekir. Hindinin önce göze sonra mideye hitap etmesi için uygulayabileceğiniz marine yöntemleri şu şekildedir:
- Bütün hindiyi zeytinyağı, taze sıkılmış limon suyu ve sirke karışımında en az 6 saat bekletirseniz etin dağılmadan yumuşacık pişmesini sağlarsınız. Marine sosunda tane karabiber ve defne yaprağı kullanarak hindi etine aroma kazandırırsınız.
- Marine sosundan çıkardığınız hindiyi fırınlama zamanı geldiyse hindinin derisine bal ve eritilmiş tereyağı karışımı sürün.
- Bal, zeytinyağı, domates salçası, hardal, limon suyu ve tuz bütün hindiyi pişirmek için en ideal marine soslarından biridir.
- Hindi üzerinde kekik ve fesleğen lezzetini seviyorsanız, bu baharatların uzun pişme süresinde yanabileceğini unutmayın. Baharatları fırından çıkarmadan 10 dakika önce serpin.
Tane karabiber, defne yaprağı, ada çayı gibi baharatların yanı sıra zeytinyağı, taze sıkılmış limon suyu ve sirke bulunan bol suda bütün hindiyi buzdolabında bir gün kadar bekletebilirsiniz. Kararında limon suyu ve sirke gibi asit içeren bileşiklerin bulunduğu bu karışım, baharat tadının hindi etine işlemesini ve etin dağılmadan muntazam bir şekilde dilimlenebilmesini sağlayacaktır.
Hindiyi haşlamak gerekir mi?
Bütün hindiyi yukarıda bahsettiğimiz marine soslarında beklettikten sonra haşlamanız gerekmez ama siz “garanti olsun, yumuşacık pişsin” derseniz, marine sosunu bir kenara bırakarak büyükçe bir tencerede hindiyi haşlayabilirsiniz. Hindiyi haşlamak için şunları uygulamanızı öneririz:
- Hindiyi temizledikten sonra tezgaha alın.
- Isıya dayanıklı ip ile hindi butlarını birbirine bağlayın.
- Hindi haşlanırken suyuna defne yaprağı, ada çayı ve tane karabiber atın.
- Hindiyi kısık ateşte haşlayın.
- Servis sırası gelene kadar hindiyi bağladığınız ipleri kesmeyin. Böylece haşlanan hindi mükemmel bir şekilde yılbaşı sofrasında yerini alacak.
- Parçalanmış hindi haşlamadan önce mühürleyin.
Hindiyi fırında da haşlayabilirsiniz
“Hindiyi haşlamak uzun sürer” diyorsanız, Fırınlamadan önce tepsiye marine sosundan koyup üzerini pişirme kağıdı ve ardından alüminyum folyo ile kapatın. 200 derece fırında en az 1 saat bu şekilde pişirin. Daha sonra kızarması için ballı ve tereyağlı sosunu sürün ve artık üzerini kapatmayın. Nar gibi kızarmış hindinin eti, bu şekilde de yumuşacık olacak.
Hindi dolması ve hindi kapama için püf noktaları
Yılbaşı sofranız için geleneksel bir hindi dolması ya da daha farklı bir tarifle hindi kapama hazırlamayı düşünüyorsanız iç pilav konusunu da atlamamak gerekir. Hindi dolmasında iç pilav nasıl tane tane olacak? İç pilavda hangi malzemeler olacak? Hindi kapama nasıl pişirilecek? gibi en merak ettiğiniz soruları aşağıdaki listemizde:
- Gerçek bir iç pilavda küçük küçük doğranmış hindi ciğeri ya da tavuk ciğeri vardır.
- Hindi dolması ve hindi kapamanın iç pilavında mutlaka; kuş üzümü, kestane, hindi ciğeri, maydanoz, tarçın vardır ve pilav hindinin suyu ile pişmelidir.
- Hindi kapama ve hindi dolmasında iç pilavın önce ayrı bir tencerede hafif diri ve sulu kalana kadar pişmesi gerekir. Pilav pişme süresini fırında tamamlar.
- Hindi kapamanın servisinde servis kaşığı, hindi dolmasının servisinde servis çatalı, servis bıçağı ve servis kaşığı kullanılmalıdır.
Sizin için özel olarak pişirilmiş hindi menüleri CarrefourSA’da
Yılbaşı akşamı için hindi hazırlamaya vaktiniz yoksa, geleneksel hindi siparişinizi CarrefourSA’ya verebilirsiniz. CarrefourSA’nın dört farklı alternatifte hazırladığı yılbaşı hindisi ve doldurulmuş roaster piliç menüsü çeşitleri yanında acılı ezme, şakşuka, haydari, mantar sote ve rus salatasının yer aldığı mezelerle sunuluyor. Bu yılbaşında mutfağına zaman ayıramayanlar için eşsiz bir fırsat. Geleneksel iç pilavla doldurulmuş kızarmış bütün hindi menüsünden yarım hindi menüsüne kadar, hindi etine alternatif olarak tercih edebileceğiniz doldurulmuş Roaster piliç menüsü gibi yılbaşı sofralarının geleneksel yemekleri yılbaşı akşamında CarrefourSA fırınından sofranıza geliyor.
Yeni yıl sofranız için birçok öneri ve pratik bilgiyi bloğumuzdan takip edebilirsiniz. Hindi siparişiniz veya kendiniz pişirecekseniz hindi dolmasında kullanacağınız malzemelerin yanı sıra, yılbaşı alışverişleriniz ve masa düzeniniz için gereken her şeyin doğrusu CarrefourSA marketlerinde.