Kedi sahipleri, dişi kedilerini yumurtalık ve meme kanserinden, erkek kedilerini ise testis kanserinden korumak için kısırlaştırma yöntemini seçebildiği gibi, kedilerinin kızgınlık döneminde agresif davranışlar sergilememesi ve daha sevecen hayvanlar olmaları için de bu operasyona ihtiyaç duyabilirler.
Kediler kısırlaştırıldığında hastalıklara yakalanma riskleri azaldığı için sağlıklı bir hayat sürebilirler. Ancak kedi bu döneme girdiğinde evcil hayvan sahibi, onun beslenmesi için doğru kararlar almalıdır.
Kısırlaştırılmış kedilerde sık karşılaşılan sağlık sorunlarından biri idrar yollarında görülen taş oluşumudur. Kilo almaya yatkınlık ise bir diğer kısırlaştırma etkisidir. Kısırlaştırılmış kediler için özel olarak üretilen düşük kalorili ve taş oluşumunu engelleyen içerikteki kısırlaştırılmış kedi mamaları sayesinde, evcil hayvan sahipleri tüm sorunları aşabilir ve kedilerinin sağlıklı bir yaşam sürdürmelerini sağlayabilirler.
Kısırlaştırılmış kedi mamalarının en büyük özelliği, sindirim ile ilgili olmalarıdır. Kolay sindirim ve düşük kalori değerinin yanısıra, kedilerin idrar yollarının sağlıklı kalmasını sağlayan bu mamalar, özellikle erkek kedilerde hayati bir öneme sahiptir. Çünkü kısırlaştırılmış erkek kedilerin idrar yollarında taş oluşumu daha sık görülebilmektedir.
Kısırlaştırılmış kedi maması taş oluşumunu engeller mi?
Kısırlaştırılmış kedilerde taş magnezyum, kalsiyum, fosfor gibi minerallerin birikerek kristalleşmesiyle oluşur. Kedinin aldığı bu minerallerin dengelenmesi ile taş oluşumu riski ortadan kaldırılabilir. Kısırlaştırılmış kedi mamaları üriner taş riskini azaltmak için mineral seviyelerini dengede tutabilecek şekilde formüle edilmiştir. Ayrıca kısır kedilerde azalan enerjiye bağlı olarak kilo almaya yatkınlık gözlendiğinden, kısırlaştırılmış kedi mamaları enerji veren, yüksek proteinli ve kolay sindirilebilme özellikleriyle bu kediler için ideal bir besin tercihidir.
Özellikle kısırlaştırılmış erkek kedilerin idrar yolları dişi kedilere göre daha dar olduğundan, taş oluşumuna yatkınlıkları daha fazladır.
Kedi ne zaman kısırlaştırılmalı?
Bir kedinin kısırlaştırılması için gelişimini tamamlaması, yani yavruluktan yetişkinliğe geçmesi gerekir. Yavru kedi maması ile beslenen ve gelişimi desteklenen kedi, 7 aylık olduğunda kısırlaştırılabilir. Kediler, 7. aya kadar karaciğer gelişimlerini tamamladığından, daha erken kısırlaştırma operasyonuna girdiklerinde anestezi ilaçlarını tolere edemeyebilirler. Kedinin böbreklerinde ve karaciğerinde kalıcı sorunların oluşmaması için yetişkinlik dönemini beklemek önemlidir. Yetişkin kediler, anestezi işlemi sırasında kullanılan ilaçları daha kolay tolere edebilirler.
Kedi yeni mamaya nasıl alıştırılır?
Her kedinin farklı bir damak tadı vardır. Bazı kediler balıklı mamalara hayır diyemezken, bazıları balıklı mamaları beğenmeyerek yemez ve ördekli mamalardan daha çok hoşlanır. Bu bakımdan damak tadına düşkün kedilere kuru ve yaş mama beğendirmek bu bakımdan zordur. Yetişkin kedi maması tüketen ve kısırlaştırılmış yetişkin kedi mamasına geçiş yapan kedileri yeni bir mamaya alıştırmak için eski ve yeni mamayı karıştırarak vermek, zamanla eski mama miktarını azaltarak yeni mamamın ise artırılarak mama kabına koymak daha doğru olur. Kuru ve yaş kedi mamaları arasından seçim yaparken kısırlaştırılmış kedinizin yaşına ve ördekli, hindi etli, tavuklu, somonlu, kuzu etli, biftekli gibi damak zevkine uygun içerikte mamalar seçebilirsiniz. Dilerseniz içerdiği yüksek antioksidanlı formülü ile kediniz için sağlıklı ve güçlü bir bağışıklık sistemi sağlayan; dilerseniz kalsiyum, fosfor, sodyum ve klorid gibi minerallerin yardımı ile idrar pH’ının ideal 6.3 ve 6.6 aralığında olmasını sağlayarak daha etkin üriner sistem fonksiyonu sağlayan, taş oluşumunu azaltan bir kısırlaştırılmış kedi maması tercih edebilirsiniz.
Evcil hayvanlarınız hakkında merak ettiğiniz tüm bilgileri sevimli dostlar bölümünüzden takip edebilir, evcil hayvanınız için ihtiyacınız olan tüm kuru ve yaş mamaları CarrefourSA marketlerinden temin edebilirsiniz.