Bu yazımızda kurban etini pişirirken dikkat etmeniz gerekenleri, pişirme sırasında etin kokmaması için neler yapmanız gerektiğini ve evinize sinen et kokusunu gidermenin püf noktalarını sizler için derledik.
Kalabalık bayram sofraları kurmanın zamanı geldi. Kurban Bayramında geleneksel hale gelen et yemekleri ile kurulan sofralar; kavurma, ızgara ve sulu et yemekleri ile şenlenecek. Vitamin ve mineral deposu et, iştah açıcı salata ve mezelerle mükemmel bir bütünlük içinde bu bayram da sofralarımızda olacak. Peki ya et sevenleri dahi evden uzaklaştırmaya yeten et kokusunu gidermek için neler yapmayı düşünüyorsunuz? Hem evinizdeki hem de pişirdiğiniz etteki yoğun kurban eti kokusunu ortadan kaldırmanızı sağlayacak püf noktalarını bu yazımızda bulabilirsiniz. Ayrıca bayram sofrasında hazımsızlık yaşamamak için kurban etinin yanında yememeniz gerekenler ve etin yanında hazmı kolaylaştıran besinler konusunda da önemli bilgilere sahip olabilirsiniz.
Eve sinen et kokusu nasıl giderilir?
Kurban etinin kokusunun mutfağınıza ve evinize sinmesini, bayram misafirlerinizin et kokusundan rahatsız olmasını istemiyorsanız bu yazımızdaki önerilere ihtiyacınız olacak:
- Kirlenen ocağınızı ve bulaşıklarınızı bekletmeden yıkayın.
- Evinizi havalandırın. Temiz hava, yemek kokusunun dağılmasını sağlayacaktır.
- Evinizi havalandırırken yemeğinizin üzerini örtün.
- Et pişirirken tüm evinizin kokmaması için mutfak kapısını kapatın ve aspiratörünüzü kullanın. Aspiratörünüz yoksa mutlaka cam açın.
- Et kokusunu en iyi şekilde bastıran koku, tarçın ve karanfil kokusudur. Evinizi havalandırırken ocağa küçük bir tencereye bir çay kaşığı kadar toz tarçın ve 1 çay bardağı su koyun. Kısık ateşte ısınan su sayesinde eviniz mis kokacak.
- Yemek pişerken bir kapta sirkeli su bulundurun. Sirkenin kokuyu aldığını fark edeceksiniz.
- Bayram misafirlerinizi ferah bir evde ağırlamak istiyorsanız, kötü kokuları hapseden hava ferahlatıcı sprey kullanın.
- Evde oda kokusu hazırlamak için; toz vanilya, birkaç damla lavanta yağı ve 1 bardak suyu kaynatın. Soğuyan esansı sprey şişeye doldurun ve evinize sıkın.
Öneri: Evi havalandırmadan önce pişirdiğiniz etin üzerini temiz bir tülbentle örtün. Çünkü camları açtığınızda evinize haşere ve toz girebilir. Evinizi havalandırırken bu tür olumsuzluklarla karşılaşmak istemiyorsanız camlarınıza sineklik taktırmanızı öneririz.
Kurban etinin kokmaması için ne yapmak gerekir?
Kurban eti piştiğinde, her zaman pişirdiğiniz etlere göre daha yoğun kokar. Bu koku, kimi zaman et seven kişilerin dahi et yiyememesine neden olabilmektedir. Oysa pişirme sırasında tencereye atılan birkaç malzeme ve pişirme öncesinde uygulanan marine yöntemleriyle kurban etinin kokusunu giderebilirsiniz:
- Eti pişirirken tencereye 1 tane defne yaprağı, yarım çay kaşığı tarçın koyarsanız etin yoğun kokusu gidecektir. Korkmayın etinizde belirgin bir tarçın ve defne kokusu olmayacak.
- Eti pişirirken tencereye beyaz kısımlarını ayırarak limon kabuğu koyun. Çünkü kabuktaki beyazlıklar ete acılık verebilir. Limon sayesinde et ağır kokmayacaktır.
- Eti marine ederseniz kokusu azalır. Kurban etinde süt, biberiye, zeytinyağı ve kekik marine için ideal malzemelerdir. Kurban etini buzdolabında dinlendirirken bu malzemelerle hazırladığınız sosa bulayarak bekletebilirsiniz.
Hangi kurban etiyle hangi yemeği pişireceksiniz?
Kurban etini en az 5 saat dinlendirdikten sonra daha sonra pişirmek üzere derin dondurucunuzda saklayabilir, dilerseniz aşağıdaki gibi farklı şekillerde pişirebilirsiniz:
- Kemikli büyük parçalı etleri haşlama yapabilirsiniz.
- Parçalanmış kemikli gerdan eti ile fırında tandır, gerdan haşlama, kuru fasulye, nohut gibi yemekler hazırlayabilirsiniz.
- Bayram kavurmasını koyun etinin but ve kol kısmından hazırlayabilirsiniz.
- Dana etinin sırt, kol ve kürek kısmından kavurma hazırlayabilirsiniz.
- Kurbanın döş kısmından kıyma çektirebilir ve ızgaralık köfte hazırlayabilirsiniz.
- Pirzolaları marine ederek döküm tavada az yağda pişirebilirsiniz.
- Etin yağsız ve kemiksiz kısımlarını tas kebaplık doğrayarak domates soslu sebzeli yemekler hazırlayabilirsiniz.
- Etlerinden sıyrılmış kemikleri soğan ve sarımsak ile kaynatarak kemik suyu hazırlayabilirsiniz.
- Ciğer, yürek gibi sakatatları en az 5 saat dinlendirdikten sonra soteleyebilir ya da kavurabilirsiniz.
- Kurbanın kürek ile but kısmı arasında biftek çıkarabilir, biftekleri tavada ya da domates sosuyla fırında pişirebilirsiniz.
Kurban etinin yanında ne yenebilir?
Kurban etinin yanında hafif, sindirimi kolay besinler tüketin. Bayram sofrasında et yanında mutlaka yoğurt, yeşil salata, sebzeli garnitürler, hafif mezeler, hazmı kolaylaştıran şerbetler ve su servis edin. Ayrıca etin yanında limonata, portakal suyu gibi evde hazırlanmış C vitamini deposu içecekler tüketirseniz, C vitamini etin bileşimindeki demirin emilimini artırır ve etin faydası katlanmış olur.
Kurban etinin yanında ne yememelisiniz?
Et, sofranızdaki diğer yiyeceklere göre sindirimi daha zor olan bir besindir. O nedenle et yanında ve kurban eti tükettikten sonra sindirimi zor olan ve mideyi rahatsız eden besinlerden uzak durun. Örneğin; et yemeğinin hemen arkasından içilen demli çay sindirimi zorlaştırır. Bunun yerine bitki çayı ve su gibi hafif içecekler tercih edin. Yemekten sonra şerbetli tatlı yerine meyve salatası ya da sütlü tatlı gibi sindirimi kolay hafif tatlılar tüketin.
Kurban Bayramında sevdiklerinize hediye edebileceğiniz ve misafirlerinize ikram edebileceğiniz çikolata çeşitleri, kurbanlığınız, bayram kahvaltılarının lezzetli hamur işleri, kısacası bayramla ilgili her şeyi CarrefourSA marketlerinde bulabilirsiniz.
Bayram sofranızda yer verebileceğiniz yemek ve tatlı tarifleri, ikramlık çikolatalar için öneriler ve daha fazlası için bloğumuzu takip etmeye devam edin.