Deniz balığı denildiği zaman akla ilk gelenlerden biri olan Lahos, lezzetiyle de öne çıkan deniz ürünleri arasında sayılır. Lahos, Ege ve Akdeniz sularında yaşamını sürdürür. Akdeniz’in incisi Lahos balığıyla ilgili tüm bilgileri, hep birlikte inceleyelim.
Oltaya geldiği zamanlarda mücadeleci bir hareket sergileyen, ancak kolayca yorulan Lahos, lezzetiyle hafızalarımızdan çıkmayan bir deniz ürünü. Büyük olmasından dolayı birden fazla kişiyi doyurabilen, sofralarımızın vazgeçilmeyen tatlarından biri olan bu leziz ve yararlı balık, barındırdığı vitamin ve mineraller nedeniyle de, düzenli şekilde tüketmemiz gereken balık çeşitlerinden biridir.
Lahos Balığının Özellikleri
Akdeniz’in şöhretli balıklarından olan Lahos, maksimum 120 cm uzunlukta ve 25 kg ağırlıkta olabilir. Su yüzeyine yakın yerlerde dolaşan, kayalık ve taşlık alanları seven Lahos, keskin dişlerinden dolayı yırtıcı bir balık olarak da bilinir. Etçil olan bu balık türü, her çeşit omurgasız ve kabuklu canlı ile beslenebilir. Lahos’lar, Mayıs ile Haziran aylarında yumurtlama dönemine girer. Bir dönem nesli tehlike altında olan Lahos’lar, ticari olarak da büyük öneme sahip.
Lahos Hangi Mevsimde Tüketilmelidir?
Lahos’un en lezzetli olduğu dönem Ağustos – Eylül aylarıdır diyebiliriz. Sofralarımıza lezzet katan Lahosun, küçük olanlarını satın almamız daha makbuldür. Çünkü Lahos balığı ne kadar büyük olursa eti o kadar sert olabilir. Bu da lezzetini etkiler. Ortalama 3-4 kg ağırlığındaki Lahos’ları tercih edebiliriz.
Lahos Balığının Faydaları Nelerdir?
Lahos’un faydalarını şöyle sıralayabiliriz;
· Lahosu diğer balık çeşitlerinden ayıran en önemli özelliği, yağ miktarı oldukça düşük, saf beyaz ete sahip olmasıdır. Bu nedenle Lahos’un sağlımıza sunduğu faydalar daha da artar.
· Omega-3 yağ asitleri, mineraller ve vitaminlerle yüklüdür. Vücudumuzun ihtiyacı olan temel besin maddelerini yüksek oranda karşılayabilir.
· Zengin yapısal bileşimlere sahip olması nedeniyle, kalp-damar hastalıklarına yakalanmamızı engeller.
· Beyinsel gelişimi destekler, hafıza kaybının önüne geçer.
· Daha güçlü kemik ve iskelet sistemine sahip olmamızı sağlar.
· Ağız ve diş sağlığımızı en iyi şekilde koruyabilir.
Lahos Nasıl Temizlenir?
Lahos, birçok balığa göre biraz daha büyük boyutlara sahip olduğundan, farklı yöntemlerle temizlenir. Lahosu ayıklamak için şu adımları izleyebiliriz:
· İlk olarak Lahos’un pullarını kazıyalım. Pul temizleme işlemi öncesinde balığımızı ılık suda bekletirsek, işimiz kolaylaşabilir.
· Sonrasında çenesinden kuyruğuna kadar bir çizik atalım.
· Balığımızın iç organlarını çıkaralım.
· İçi iyice temizlenen Lahos2un derisini soyalım ve bol su ile yıkayalım.
Lahos Nasıl Pişirilir?
Lahos balığını fırınlama, buğulama, ızgara ve tavada kızartma gibi yöntemlerle pişirebiliriz. Lahos’un en çok ızgarası yapılır. Eğer Lahosu ızgara yöntemiyle pişireceksek iyi marine etmemiz gerekir. Böylece lezzet düzeyini artırmış oluruz. Zeytinyağı, tuz ve karabiber karışımında balığımızı 2 saat kadar bekletebiliriz. Ardından ızgarada pişmeye bırakabiliriz.
Mevsiminde doğru balık için doğruca CarrefourSA balık reyonlarında…