Yaşadığımız teknoloji çağında çocuklarımız daha küçük yaşlarda teknolojiden faydalanmaya başlıyorlar. Birçok anne baba çocukların artık doğuştan gibi görünen bu teknolojiye yatkınlığını şaşkınlıkla karşılarken bir taraftan da bunun ne kadar doğru olduğunu sorguluyor. Oysa teknoloji, dozunda kullanıldığı sürece herkese bir fayda sağlamaktadır. Önemli olan; çocukların bir gün içerisinde teknoloji ile ne kadar zaman geçirdiğini belirlemek ve bu süreyi tavsiye edilen sınırlarda tutmaktır. Tavsiye edilen sınırlar dahilinde teknolojinin çocuklara ne gibi faydaları olduğuna birlikte göz atalım.
Hızlı bilgi alışverişi
İnternet sayesinde istediğimiz bilgiye istediğimiz anda bilgisayarlarımızdan, tablet ya da telefonlarımızdan ulaşabiliyoruz. Öğrenmek istediğimiz ya da insanlara aktarmak istediğimiz ne varsa ulaşabileceğimiz en uzak noktaya kadar ulaşabiliyor bu konuda zaman-mekan kavramlarının sınırlarından kurtuluyoruz. Bilginin ayağımıza gelmesini beklemeden biz ona gidiyoruz. Çocuklarımızın bundan faydalanması da onların hızlı öğrenmeleri açısından büyük önem taşıyor.
Temel becerileri geliştirme
Siz de fark etmişsinizdir ki zamanla çocuklarda okuma-yazma yaşı düşmüştür. Bunda bilgisayarın ve hatta televizyondaki eğitici programların etkisi büyüktür. İyi bir eğitim yazılımı çocukların temel becerilerini geliştirmelerine katkı sağlar. Temel becerilere ek olarak; yaratıcı düşünme, neden-sonuç ilişkisi kurma gibi yeteneklerini geliştirmelerinde de teknolojinin etkisi vardır. Mesela internet oyunu oynayan çocukların yabancı dillerini nasıl geliştirdiklerini hiç fark ettiniz mi? Zamane çocuklarının birer dahi olduklarını düşünüyorsanız bunda teknolojinin büyük etkisi olduğunu da kabul ediyor etmelisiniz.
Sosyalleşme aracı
Uzun saatler oyun oynayan, televizyon izleyen ya da telefonu ile uğraşan çocukların sosyalleşme sorunu olabileceği tabii ki yadsınamaz. Fakat teknolojiyi sınırlı sürelerde kullanan çocuklar onu bir sosyalleşme aracına dönüştürebilirler. Örneğin; devamlı oynadıkları belirli oyunlar, bulundukları bir sosyal ortamda ortak ilgi alanı olabilir ve bu sayede arkadaşlık kurabilirler. Aynı şekilde internet üzerinden farklı dillerde ve kültürlerde insanlar tanıyabilir, hem yeni bir dil öğrenip hem de yeni bir kültür tanıyabilirler.
Özel yetenekleri geliştirme
Gün geçtikçe teknoloji daha da akıl almaz hale geliyor. Artık bir tableti tuval gibi kullanıp resim yapabiliyor, bir bilgisayardan koca bir orkestra çıkarıp müzik üretebiliyoruz. Peki çocuklarımız bu nimetlerden neden faydalanmasınlar değil mi? Özellikle kullandığımız tablet ve telefonlarda çocukların ilgi alanlarını geliştirmelerine yönelik çok sayıda uygulama bulunuyor. Bu uygulamalar sayesinde çocuklarınız kendi içlerindeki yetenekleri keşfedebilirler. Üstelik bu araçların taşınabilir olmaları da çocuğun yaratıcılığına sınır koyulmamasına yardım edebilir.
Böyle bir çağda teknolojiden korkarak ve kaçarak yaşamak yerine onu maksimum verimde nasıl kullanabileceğimizi öğrenirsek, hem kendimiz hem de çocuklarımız için hayatı çok daha kolaylaştırabiliriz. Onlar için yapmamız gereken kontrolleri yapar, teknolojiden faydalanmanın sınırlarını iyi anlamalarını sağlarsak istediğimiz bu üst düzey verime de ulaşmış oluruz.