Yemeklerin, tatlıların hatta hayatımızın önemli bir besin maddesi olan tuz çeşitlerini yeterince tanıyor musunuz? İyotlusundan, iyotsuzuna, Himalaya tuzundan, pembe tuza pek çok tuz çeşidinin özelliklerini gelin birlikte öğrenelim.
Tükettiğimiz yenilebilir tuz, sodyum klorür veya çoğunlukla sodyum klorür içeren mineral karışımlarından elde edilir. Beş temel tattan biri olan tuz en eski ve en yaygın kullanılan baharatlardan biri olup yaklaşık 8000 yıllık bir geçmişe sahiptir. Yiyeceklerimizin lezzetini artırmasının dışında tuz, sağlık açısından gereklidir. Kendi içinde farklı çeşnilere sahip olan tuz çeşitlerini gelin birlikte tanıyalım.
Pembe Tuz
Parlak pembe bir tona sahip olan bu tuza çok sık rastlanmaz. Tuzun pembe rengi eser miktarda demir oksitten gelir. Pembe tuz, sofra tuzu ile aynı kimyasal özelliklere sahiptir ve sodyum klorürdür. Daha çok Pakistan ve Bolivya’da yetiştirilir.
Kaya Tuzu
Kaya tuzunun, tipik olarak sodyum klorürün mineral formu olduğunu söyleyebiliriz. Yapısında yaklaşık 84 tane mineral bulunur ve insan vücudunun bu minerallere ihtiyacı vardır. Tuzun işlenmemiş doğal hali olarak da bilinen kaya tuzu, temel besin maddelerini barındırmasından dolayı oldukça önemli bir yere sahiptir. Radyasyon emici özelliği, sağlığa zararının olmaması, işlem görmemesi gibi nedenler, kaya tuzunu daha da popüler hale getiriyor. Bununla birlikte kaya tuzunun stres giderici ve solunum yolu hastalıklarını tedavi edici olduğu da kanıtlanmış durumda. Cilt sağlığını iyileştirdiği bilinen kaya tuzu, bazı kozmetik ürünlerine de dahil ediliyor.
Himalaya Tuzu
Himalaya’ların güneyindeki bir bölgeden çıkarılan Himalaya tuzu, kalın bir katmandır. Kimyasal olarak sofra tuzu ile benzer bir yapıdadır. Kalsiyum, çinko, demir, krom, sülfat ve magnezyum gibi mineralleri içerir. Saf bir yapısı olmadığından dolayı arıtılma işlemine tabi tutulmadan gıda veya endüstride kullanılmaz.
Deniz Tuzu
Bu tuz türü, doğrudan buharlaşmış deniz suyundan gelir. Suyun geldiği bölgeye, mineral içeriğine ve buharlaştırma için kullanılan yönteme bağlı olarak deniz tuzları da farklılık gösterir. Büyük boyutlu ve hassas tuzlar, önce kirlerinden arındırılmak için kaynatılır. Sonrasında kristalleşene kadar ısıtılır. Deniz tuzları çok yönlüdür. Kimi temizlik sektöründe kullanılır kimisi sofralık için üretilebilir.
Havai Deniz Tuzu
Volkanik patlamalar sonucu ortaya çıkan bu tuzlar mineral bakımından oldukça zengindir. Kırmızı veya siyah renk olarak elde edilen Havai deniz tuzu genellikle kalın bir şekilde çekilmiş tuzdur. Kırmızı renkteki tuz rengini Alaea maddesinden alır, siyah ise kömürden alır. Havai deniz tuzu deniz ürünleriyle birlikte kullanıldığında lezzeti ikiye katlar.
Çeşnili Tuz
Çeşnili tuz, çeşitli baharatların ya da kurutulmuş sebzelerin bir araya getirilmesinden elde edilen bir tuz çeşididir. Her türlü ızgara, makarna, pilav ve sebze yemeklerinde kullanılabilir.
Sofra Tuzu
Çoğu tuzlukta sofra tuzuyla karşılaşırız. Çıkarılan tuz suya konur, diğer minerallerden arındırılır ve ardından tek tip bir ürün oluşturmak için susuzlaştırma işlemi uygulanır. Sofra tuzları genellikle yüzde 97 ila 99 oranında sodyum klorür içerir. Çoğu sofra tuzuna topaklanmayı önleyici maddeler eklenir. Saflaştırma işlemi sırasında iyodürü de ilave edilir. Bu madde iyottan farklıdır.
İyotlu Tuz
İyot elementinin çok az miktarda çeşitli tuzlar ile karıştırılmasından elde edilen bir sofra tuzudur. İyot eksikliğinin dünya genelinde ortalama iki milyar insanı etkilediği düşünüldüğünde, iyotlu tuz tüketimi büyük önem arz eder. Ayrıca iyot eksikliği beden ve zihin gelişimini engeller, tiroid bezi problemlerine yol açabilir.
Yemeklerinizde fark yaratacak ihtiyaç duyduğunuz tuz çeşitlerini en yakın CarrefourSA marketlerinde bulabilirsiniz.