Balık tutkunlarının gözdesi alabalık, tatlı ve serin sularda yaşamını sürdüren bir deniz ürünüdür. Alacalı görünümü ile farkını ortaya koyan, lezzetiyle bütün dünyada popüler olan alabalık, ülkemizde de çok sevilen balıklardan biri.
Bol oksijenli serin sularda yaşamayı seven alabalık, hareketli ve etçil bir deniz canlısıdır. Amatör balıkçıların da gözdesi olan bu balık, ülkemizde bolca bulunur. Alabalık ile ilgili bilmeniz gerekenlere hep birlikte göz atalım.
Alabalığın Özellikleri
Alabalık, suyun derinliklerinde parlayan bir görünüme sahiptir. Çoğu ülkede alabalık yetiştiriciliği de yapılır. Bunun için özel tesisler kurulur. Türkiye’de de pek çok şehirde alabalık tesisleri vardır. Canlı renkleriyle ve hoş görünümleriyle öne çıkan bu balıklar, kahverengi, yeşil ve mavi tonlarında olabilir. Alabalıkların hemen hepsinde karışık renkler vardır. Bütün alabalıklarda boydan pembemsi bir bant ve inci beyazına dönen bir alt kısım bulunur. Ayrıca, sırtlarında, yüzgeçlerinde ve kuyrukta küçük siyah benekler yer alır. Alabalıkların yüzgecinde diken bulunmaz.
Alabalığın ortalama vücut uzunluğu 15-20 cm, ağırlığı 1.5-2 kg olur. Gölde yaşayan alabalıklar 9 kg ağırlığına kadar çıkabilir. Genelde salyangoz, su böceği ve küçük balıklarla beslenirler. Aslında yakalayabildikleri her şeyi yerler. Batı mutfağında popüler olan alabalık, lezzetiyle ünlü balık türleri arasındadır. Serin ve temiz sularda yaşayan alabalıkların, ortalama 11 yıl yaşam süresi vardır.
Alabalık Hangi Mevsimde Tüketilmelidir?
Yaz başlangıcından yaz sonuna kadar alabalıklar için en ideal zamandır. Bu dönemlerde tüketilen alabalığın hem lezzeti hem de besin değerleri yüksek olur. Balık çiftliklerinde yetiştirilen ve avlanma yöntemiyle elde edilen bu balıkların, en taze haline Haziran ve Temmuz aylarında rastlarız.
Alabalığın Faydaları Nelerdir?
Alabalık, düzenli ve yeterli miktarda tüketildiğinde protin bakımından zengin beslenmiş ve faydalı olan vitamin desteğini almış olursunuz. Alabalığın en önemli sağlık faydalarını şöyle sıralayabiliriz;
· Alabalık, mükemmel bir protein, niasin, B12 vitamini ve omega-3 yağ asidi kaynağıdır.
· Protein vücudumuzun yapı taşı olduğundan, alabalık bizim için iyi bir protein desteği sağlar.
· Hasarlı dokularımızı onarmaya yardım eder.
· Niasin desteği ile yediğimiz yiyecekleri enerjiye dönüştürmeye ve sindirime katkıda bulunur.
· Omega-3 yağ asitleri sayesinde alabalık, büyüme ve gelişme konusunda ek fayda sağlar.
Alabalık Nasıl Temizlenir?
Alabalığın ayıklanması oldukça basit bir işlem. Bunun için öncelikle balığın pullarını ve sırtında bulunan sert yüzeyi bıçak yardımıyla kazıyalım. Alabalığın karnına çizik attıktan sonra, iç organlarını dışarı alalım. Son adımda balığımızın her tarafını bol suyla yıkayalım. CarrefourSA balık reyonlarından alacağınız balıklar temizletebilir, dilediğiniz gibi kestirebilirsiniz.
Mevsimin en taze balıkları ya denizde ya CarrefourSA balık reyonlarında…
Fırında Alabalık Tarifi
Malzemeler
- 3 adet alabalık
- 3 adet defne yaprağı
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 5 dilim limon
- 4 dal dereotu ve maydanoz
Talimatlar
- Tepsiye pişirme kağıdı serelim ve üzerine zeytinyağı gezdirelim.
- Alabalıkları tepsiye yerleştirelim.
- Alabalıkların üzerine defne yaprağını, kıyılmış yeşillikleri ve limonu dizin.
- 200 derecelik fırında yaklaşık 15 dakika kadar pişmeye bırakın.