Taze Elmanın doğru mevsiminde Arapkızı, Granny, Gala, Starking, Golden, Amasya ve Jeromini gibi en sevilen elma çeşitlerini gelin yakından tanıyalım.
Meyve denince görüntüsü ve lezzetiyle ilk akla gelen elmadır. Sonbahar’da hasadı başlayan, Kış boyu sofralardan eksik olmayan elma, lif ve vitamin zengini bir meyvedir. Tatlıların, meyve salatalarının, diyet listelerinin ana malzemesi elma, her öğünde kendine yer bulabilen lezzetli bir atıştırmalıktır.
Arapkızı, Granny, Gala, Starking, Golden, Amasya ve Jeromini gibi mevsimin en taze elma çeşitlerinin doğru adresi için doğruca CarrefourSA marketlerine gidebilirsiniz.
CarrefourSA’nın manav reyonlarındaki tüm bu elma çeşitlerini yakından tanımak için yazımızı incelemenizi tavsiye ederiz.
Arapkızı Elma
Verimli topraklarda yetişen Arapkızı elması, Eylül ayında toplanmaktadır. Kırmızı renkli ve üzeri hafif çizgili olan bu elmaların tadı hafif mayhoş, sulu ve lezzetlidir. Özellikle form tutmak isteyenler diyet listelerinde bu elmaya yer vermektedir. A, B, C ve E vitaminlerinin yanı sıra birçok mineral bulundurmaktadır. Arapkızı elmaların tazeliğini koruması için serin ve karanlık bir yerde muhafaza edilmesi gerekir.
Hangi tariflerde kullanılabilir?
Arapkızı elmanın diri yapısı meyve salataları, tatlılar için oldukça uyumludur. Örneğin; Arapkızı elma ile elmalı crumble ve elmalı turta hazırlayabilirsiniz. Tatlı sunumlarınızı bu elma ile renklendirebilir, sağlklı detoks suları hazırlarken Arapkızı elma kullanabilirsiniz.
Yüksek C vitamini bulunduran Arapkızı elmasını Geleneksel CarrefourSA Elma Fuarı’nda bulabilirsiniz.
Granny Smith Elma
Granny Smith elmanın açık yeşil, pürüzsüz bir dış kabuğu vardır. Ekşi, sert, sulu ve iri bir elmadır. 1 adet Granny Smith elma ortalama 180 gram ağırlıktadır. Besin değeri yüksek bir elma çeşididir.
Hangi tariflerde kullanılabilir?
Meyve salatalarında ve yeşil salatalarda, kereviz salatası gibi mezelerde, meyve suyu hazırlığında, tatlılarda kullanılabilir. Detoks listesi için tarçınlı elma çayı hazırlarken Granny Smith elma tercih edilebilir. Formunu korumak isteyen kişiler, kahvaltıda ve öğle yemeklerinde ya da tokluk için ara öğünlerde Granny elma tüketebilirler.
Gala Elma
En sık tüketilen, Türk mutfağında damak tadına en uyun elma çeşididir. Dış kabuğu kırmızıdır ama bu kırmızıya portakal renginde çizgiler ve benekler de eşlik eder. Gala elma tatlı, sulu ve sert yapıdadır. Etli kısmı krem renktedir. Eylül ayından itibaren toplanmaya başlar ve soğuk depolarda Kış aylarına kadar tazeliğini koruyabilir.
Hangi tariflerde kullanılabilir?
Gala elma tatlı olduğu için özellikle tatlı tarifleri için oldukça uyumludur. Meyveli pasta, elmalı turta gibi tariflerde Gala elma sık sık kullanılmaktadır. Ek gıdaya başlayan bebeklere elma püresi hazırlamak için Gala elma tercih edilebilir.
Starking Elma
Starking elmanın kırmızı ve parlak bir kabuğu vardır. Yapısı tam yuvarlak değil, yıldıza benzer konik şekillidir. İçerdiği yüksek C vitamini sayesinde hastalıklardan korunmak ve direnç kazanmak için birebirdir. Tatlı, sert ve sulu bir elma olan Starking aynı zamanda lifli bir yapıya sahip olduğu için diyet ve detoks uygulayanların, spor yapan kişilerin sık sık tercih ettiği bir elma türüdür. Bağışıklığı güçlendiren lezzetli bir elmadır.
Hangi tariflerde kullanılabilir?
Bu elmanın lezzeti kek ve kurabiyelere çok yakışır. Starking elmanın kabuğu kaynatılarak kış çayı hazırlanabilir, dengeli beslenme anlamında sade olarak da tüketilebilir. Elma suyu hazırlamak için ideal bir elma türüdür. Elma reçeli yapımında da Starking elma kullanılabilmektedir.
Golden Elma
Golden elmanın ilk bakışta uzun sapı ve sarı rengi dikkat çeker. İnce kabukludur ve bu sayede kabuğu ile birlikte rahatlıkla yenebilir. Hoş kokulu, ekşimsi ve orta irilikte bir elmadır. Kış aylarında sık tercih edilir. A, B, C ve E vitaminleri bakımından zengindir. Hazmı kolaylaştırdığı için diyet programlarında ve form tutmak isteyenlerin beslenme listelerinde sık tükettiği bir elmadır.
Hangi tariflerde kullanılabilir?
Golden elma soymadan sade olarak tüketilebilir. Hafif ekşi bir tadı olsa da elmalı kek, tart, meyve salatası tarifleri için uygundur. Golden elmanın kabukları ince olduğu için çok kolay kurutulabilir ve kurutulmuş elma kabukları ile her mevsim bitki çayı hazırlanabilir.
Amasya Elma
Yetiştiği yerin adını almıştır. Türkiye’de Amasya ve Niğde’de yetiştirilen yöresel bir meyvedir. Pembe-kırmızı renkte, ince sarı ve yeşil çizgili, diğer elmalara oranla daha küçük boyutlarda, sert ve sulu bir elma çeşididir. Bir adet Amasya elması ortalama 90 gram ağırlığa sahiptir. Sert sulu yapısı, tatlı lezzeti ve ince kabuğu onu elma çeşitleri arasında popüler hale getirmiştir. Tam mevsiminde Amasya elmaları kokulu ve gevrektir, etli kısımları ise yeşilimtırak beyaz renktedir. Şimdi CarrefourSA’da Amasya elmasının tam mevsimi.
Hangi tariflerde kullanılabilir?
Amasya elması sade olarak tüketilebilir. Küçük yapısı sayesinde yemesi oldukça keyiflidir. Bunda tatlı ve sulu olması da en büyük etkendir. Ek gıdaya başlayan bebeklere elma püresi hazırlamak için uygun bir elma çeşididir. Amasya elması ile elma reçeli yapılabilir, bütün elmalar ile elma tatlısı hazırlanabilir. Evinde elma sirkesi hazırlayanların en çok kullandığı elma çeşidi Amasya elmasıdır.
Jeromini Elma
Konik şekilli bir elmadır. Dış kabuğu koyu kırmızı renkte ve sarı beneklidir. Etli kısmı krem rengindedir ve diğer elma türlerine göre daha yumuşaktır. Yoğun elma tadını sevenlerin en çok tercih ettiği kaliteli bir elmadır. Çok lezzetli bir elma olan Jeromini, iri ve porsiyon olarak doyurucudur.
Hangi tariflerde kullanılabilir?
Jeromini elmanın etli kısmı diğer elmalara göre daha yumuşak olduğu için ısı gördüğünde çok kolay püre haline getirilebilir. Tarçınlı elma püresi hazırlamak için uygun bir elma türüdür. Böyle bir sos ile kek, pasta ve turtalar hazırlanabilmektedir.
Elma nasıl saklanır?
Elma çeşitleri için en uygun saklama ortamı buzdolabıdır. Buzdolabınızın sebzelik bölümünde, eğer varsa meyveler için özel olarak dizayn edilmiş bölmede saklanması gerekir. Serin, karanlık ve hafif nemli bir ortam elmanın uzun süre saklanabileceği ideal ortamdır. Elma 8-12°C aralıkta muhafaza edilmelidir.
Elma muhafazasında etilen faktörü de göz ardı edilmemelidir. Etilen, birçok ürün tarafından üretilen ve solunum sonucu ortaya çıkan doğal bir gazdır. Etilen bazı ürünlerin olgunlaşmasını hızlandırırken, bazılarının da yapraklarının ve çiçeklerinin dökülmesine, sararmasına ve ürünün yaşlanmasına neden olur. Bu nedenle etilene hassas olan ürünler ile etilen salgılayan ürünlerin bir arada bulundurulmaması önerilir. Elma etilen salgılayan bir meyvedir ve bu durumda etilenden olumsuz olarak etkilenen lahana, havuç, marul, salatalık, yeşil sebzeler, karpuz, kivi, brokoli, karnabahar ve pırasa gibi meyve ve sebzelerle birlikte saklanmamalıdır.
Mevsiminde taze meyveler ile hazırlayabileceğiniz tatlı ve tuzlu tarifler, içecek önerileri ve daha fazlasını bloğumuzdan takip etmeye devam edebilir, taze elmanın doğru adresi için doğruca CarrefourSA marketlerine gidebilirsiniz.