Evinizin boya zamanı geldiyse ve bu boyama işlemini kendiniz yapabilir misiniz diye düşünüyorsanız cevabı biz verelim: Evet, evinizi kendi başınıza da kolayca boyayabilirsiniz. Bunun için ufak birkaç detayı öğrenip uygulamanız yeterli. İşte ev boyamayı kolaylaştıracak püf noktaları…
1. Malzeme Listesi
Boyama işlemine başlamadan önce bu iş için gerekli tüm malzemeleri alıp hazırda bulundurmanız gerekir. İhtiyaç duyacağınız malzemeler:
- Tercih ettiğiniz bir duvar boyası
- Tavan boyası
- Boya rulosu ve mini rulo
- Kestirme fırçası
- Boya fazlasını almak için boya ızgarası
- Yere boya damlamasına karşı kalın naylon
- Geniş bant
- Büyük boy kova
- Boyayı karıştırmak için uzun sopa
- Alçı veya macun
- Zımpara
- Spatula
2. Zemini ve kenarları koruma
Zemine boya damlamaması ve evinizin minimum düzeyde kirlenmesi için önce boya yapacağınız alanın tüm tabanına naylon serin. Eğer eşyanız içerideyse tüm eşyayı olabildiğince ortaya çekip onların üzerine de naylon örtün. Duvarı boyarken ne kadar dikkatli olursanız olun boya damlayacaktır. Süpürgelikleri, kapı ve pencere kenarlarını boya damlalarından korumak için geniş bant ile duvara taşmadan kapatın.
3. Duvar Temizliği
Öncelikle duvarlarınızın temiz olması gerekir. Duvar üzerinde olabilecek yoğun toz tabakası ya da kirler boyanın düzgün sürülmesine ve pürüzsüz görüntüye engel olur. Toz ve kir dışında, daha önceden kalmış boya topaklanmalarını ve varsa kabarıklıkları boyama işlemini yapmadan önce duvardan spatula ile kazımak gerekir. Duvarda oluşmuş delikler ise boyadan önce alçı ya da macun ile doldurulmalı ve kuruması beklenmelidir. Kuruduktan sonra zımpara ile bu bölge pürüzsüzleştirilmelidir.
4. Astar Uygulaması
Duvar temizliğinden sonra boyanın kolay uygulanması ve kalıcılığı için astar boyama yapılmalıdır. Astar boyası kuruduktan sonra asıl boyama işlemine geçilmelidir.
5. Rulo ve Fırça Kullanımı
Rulo da fırça da boyaya tamamen daldırılmamalıdır. Rulo hafif dokunuşlarla boyaya batırılmalı ardından duvar boyanmalıdır. Rulonun ulaşamadığı köşe kısımları ise fırça ile boyamak gerekir. Fırça da boyaya maksimum 2 cm kadar batırılmalıdır.
6. Boyama tekniği
Ruloyu kullanırken daha etkili ve daha az dalgalı bir boyama için “W” şeklinde yön takip edilmelidir. Duvar tamamen boyandıktan hemen sonra köşe ve kenarlar için fırça ile düz şerit halinde boyama yapılmalıdır.
7. Toparlanma
Boya kurumadan önce kenarlara yapıştırılan bantlar sökülmelidir. Aksi takdirde bandın taştığı herhangi bir yer varsa buralarda boya kavlayabilir ve yama yapmanız gerekebilir. Tüm boyama işlemi bittikten sonra naylonları da toparladıysanız her şey tamam demektir. Şimdi bırakın duvarlarınız yavaş yavaş kurusun.