Her kahvaltı sofrasının ve yemek davetlerinin en çok tercih edilen sucuk, pastırma, füme et, sosis, jambon ve salam gibi en lezzetli şarküteri ürünleri CarrefourSA’da.
Kahvaltılarda, 5 çayının yanında, atıştırmalık sandviçlerde ya da davet sofralarında… Sofraların vazgeçilmez lezzetleri şarküteri ürünleri sucuk, jambon, salam, pastırma, füme et nasıl üretilir? Nasıl tüketilmeli? gibi birçok önemli bilgiye bu yazıdan ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda şarküteri ürünlerinin hazırlanış tekniklerinin yanında servis önerileri hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz.
Şarküteri ürünlerinin üretiminde uygulanan işlemleri ve sucuk çeşitlerini öğrenmek, ideal bir salamın nasıl görünmesi gerektiğini bilmek için aşağıdaki yazımız size ihtiyacınız olan tüm bilgileri verecektir.
Sucuk
Sucuk; Balkanlar coğrafyasından Orta Asya’ya kadar yaygın şekilde tüketilen, doğal ya da yapay kılıflara doldurulan, baharatlı bir tür fermente et ürünüdür. Marketlerde gördüğünüz kangal, baton, parmak, varyanta, fermente ve ısıl işlem görmüş sucuk çeşitlerini yakından tanımak gerekirse;
- Kangal sucuk: Sığır ve koyun etinden, orta dereceli ateşte ısıtılarak hazırlanır.
- Baton sucuk: Kangal sucuğun aynısıdır, sadece şekli farklıdır.
- Parmak sucuk: Sığır ve koyun etinden imal edilir. Çok acıdır.
- Varyanta sucuk: Özel baharat çeşnileriyle zenginleştirilmiş sucuk türüdür. Kayseri’ye özgü olmasıyla tanınmaktadır.
- Fermente sucuk: Etlerin lezzet vericiler ile karıştırıldıktan sonra doğal veya yapay kılıflara doldurularak belirli koşullarda fermentasyon ve kurutma işlemleri uygulanarak nem oranı %40 ve altına düşürülmüş, kesit yüzeyi mozaik görünümünde olan ısıl işlem uygulanmamış fermente et ürünüdür.
- Isıl işlem görmüş sucuk: Etlerin lezzet vericiler ile karıştırıldıktan sonra doğal veya yapay kılıflara doldurularak belirli koşullarda fermentasyon ve kurutma işlemleri uygulanarak nem oranı %50’nin altına düşürülmüş et ürünüdür.
Sosis ve Salam
Sosis; etlerin dikkatli bir şekilde ayıklanıp, kıyıldıktan sonra, üzerine yeterli miktarda tuz, yağ, baharat ve mevzuata uygun gıda katkı maddeleri karıştırılarak elde edilen hamurun, doğal ya da yapay kılıflara doldurulup, ürünün tipine göre uygun olarak bükülüp, dumanlanıp, ısıl işlem uygulanmasıyla elde edilir.
Salam ise etlerin ayıklanıp, kıyıldıktan sonra yeterli miktarda tuz, yağ, baharat ve mevzuata uygun gıda katkı maddeleri katılmasıyla elde edilen hamurun doğal ya da yapay kılıflara doldurulup, dumanlanıp, ısıl işlem uygulanmasıyla elde edilir.
Kaliteli sosis ve salamda olması gereken özellikler:
- Kendine özgü tat ve kokuda olmalıdır.
- Yüzeyinde buruşukluk, büzülme olmamalıdır.
- Ürün yapısı dolgun olmalı, gevşek bir yapı olmamalıdır.
- Dış renk parlak koyu pembe – kırmızı olmalıdır.
- Kuruma, çatlama, parçalanma olmamalıdır.
- Salam ve sosis kılıfında yırtık olmamalıdır.
- Ürünün dış rengi homojen olmalı, lekelenme olmamalıdır.
- Ürün kesildiğinde hava boşluğu, yağ, jelatin gözlenmemelidir.
- Ürünün dış yüzeyinde küflenme olmamalıdır.
Jambon
Jambon; parça etlerin tekniğine uygun olarak tuzlama, kürleme gibi işlemlerden geçirilip ısıl işlem uygulanarak üretilen et ürünüdür. Üretiminde hindi ya da dana eti kullanılmaktadır.
Jambon fırında pişirilerek sıcak servis yapıldığı gibi soğuk et olarak sandviç halinde de yenebilir.
Pastırma
Pastırma; parça etlerin teknolojisine uygun olarak kürleme ve yıkama işlemlerinden sonra baskılama ve kurutma işlemlerine tabi tutulup, çemenlendikten sonra yeniden kurutulması ile elde edilen ısıl işlem uygulanmamış kürlenmiş ve kurutulmuş et ürünüdür.
- Kuşgömü Pastırma: Dananın sırt bölgesinin hemen alt kısmında dananın en az hareket eden kuş kısmından oluşan, lezzetli, yumuşak et bölgesinden yapılır. Az yağlı ve sinirsizdir.
- Şekerpare Pastırma: Hayvanın but kısmından yapılan, yumuşak, hafif pembe renkte, sinirsiz bir pastırma çeşididir.
Füme Et
- Füme et, tercihen dana eti ya da küçükbaş etlerinin ayıklanıp su, tuz ve diğer malzemelerle marine edildikten sonra dumanlanıp, ısıl işlem uygulanmasıyla elde edilen üründür.
- Tütsüleme ya da füme yapma yiyeceklerin duman altında hazırlanması işlemidir.
- Füme işleminde esas ilke etin içerdiği suyun bir miktarının uzaklaştırılması ve dumandaki bakteri öldüren maddelerin ete geçmesini sağlayarak ette başka mikroorganizmaların çoğalmasını önlemektir.
- Tütsüleme için kullanılan duman genellikle meşe veya kayın odunu yakılarak elde edilmektedir.
Kahvaltı sofralarınız ve ana yemekleriniz için damak zevkinize en uygun ve en lezzetli şarküteri ürünlerini CarrefourSA’da bulabilirsiniz.