Balık sofralarının en farklı ve en lezzetli mezelerinden kabuklu deniz ürünleri, kendine has lezzetlerinin en iyi şekilde sunulması için doğru bir şekilde pişirilmeyi hak ediyorlar.
Protein, fosfor, mineral ve vitaminler bakımından zengin yiyecekler olan kabuklu deniz ürünleri oldukça da sağlıklı. Özellikle balık sofralarında meze olarak tercih edilen karides, midye, istiridye, ıstakoz ve yengeç gibi deniz ürünlerinden en iyi şekilde faydalanmak için doğru şekilde pişirilmeleri önemli.
Kabuklu deniz ürünü alışverişinde balık çeşitlerinde olduğu gibi tazelik en başta yer alır. Özellikle yengeç ve ıstakoz gibi deniz mahsullerinin tezgahta canlı olması gerekir. Tazeliğinden emin olduktan sonra pişirme şekli öğrenilmeli ve sofrada yerini almalıdır. Bazı kabuklular haşlama yapılabiliyorken, bazı türler tereyağlı ve soslu olarak güveçte pişirilmeye daha uygun olabiliyor. Kabuklu deniz ürünlerinin en doğru servis şeklini öğrenmek istiyorsanız aşağıdaki bilgiler size fazlasıyla yardımcı olacaktır:
Karides
Türkiye’deki denizlerde ve tatlı sularda görülen karidesin eti çok lezzetlidir. Çim çim, jumbo karides, kaplan karidesi gibi farklı boylarda balık reyonlarında yerini alan karideslerin beyaz bir eti vardır. Protein yönünden çok zengin bir deniz kabuklusu olan karides kırmızı ete alternatiftir. Ancak kolesterol içeriği yüksek olduğundan aşırı tüketiminden kaçınılmalıdır.
Karides nasıl temizlenir?
Karidesleri temizlemek için önce başlarını koparmak gerekir. Sonrasında kabukları soyulur ve pişirme işlemine geçilir. Jumbo karides gibi iri karideslerin kabukları soyulduktan sonra iç organları da çıkarılmalıdır. Taze karideslerin kürdan yardımıyla iç organları rahatlıkla çıkarılabilmektedir. Kürdan dışında sırtı bıçak ile kesilen iri karideslerin iç organları rahatlıklar çıkarılabilmektedir.
Karides nasıl pişirilir?
Karidesler haşlanarak, sade tereyağlı, güveçte ya da ızgarada pişirilebilmektedir. Ancak küçük boy karidesler hem çabuk dağılacağı hem de ızgarada çevirmesi zor olacağı için ızgara pişirme şekli daha çok jumbo ve orta boy karidesler için tercih edilmelidir. Küçük boy karideslerin güveçte soslu ve tereyağlı olarak hazırlanması daha uygundur.
Midye
Denizlerde kayalara yapışık olarak yaşayan midye; protein, potasyum, çinko, demir, folik asit ve fosfor zengin omasının yanında kolesterol açısından sakıncalıdır ve aşırı tüketiminden kaçınılmalıdır. Günümüzde sokak lezzetleri arasında da yer alan midyenin bilinen en iyi pişirilme şekli midye dolmadır.
Midye nasıl temizlenir?
Satın alınan midyelerin ağzı sıkı sıkı kapalı olmalıdır. Kabukları aralık olan midyeler ufak bir baskıyla kapatılamıyorsa atılmalıdır. Midyenin içindeki kum tanelerinin dışarı atılması için Ilık su dolu bir kapta yarım saat kadar bekletilmesi gerekir. Sonrasında kabuklar arasından çıkan iplik benzeri midye bıyıklarını çekerek kopartın. Bir kevgirle sudan çıkarılan midyeleri başka bir kaba alın ve kabuklarını ovalayarak ya da bir fırça ve su yardımıyla temizleyin. Duru su ile son bir kez yıkanan midyeleri kuruladıktan sonra pişirme işlemine geçebilirsiniz.
Midye nasıl pişirilir?
Midyenin başta dolması akıllara gelse de tava, ızgara, güveç de midye için lezzetli birer pişirme önerisidir. İri midyeler ile midye tava ve midye kebap yapılabiliyorken, daha etli midyelerle ızgara ve haşlama yapılabilmektedir.
Istakoz
Sofralara gelen en farklı deniz canlılarından biri de ıstakoz. Beyaz etlidir, karides ve midyeye göre daha düşük kolesterol içerir. Folik asit, magnezyum, potasyum, kalsiyum, çinko kaynağı ıstakozun eti beyazdır. Istakozun tazeliğini anlamının tek yolu canlı olmasıdır. Canlı olarak satılan ıstakoz; pişirilmeden önce de canlı olmalıdır.
Istakoz nasıl pişirilir?
Haşlama, çorba, soslu yemek ya da salata olarak hazırlanan ıstakoz, bütün olarak haşlandıktan sonra ayıklanmalıdır. Istakoz için en ideal haşlama süresi 350-400 gram ıstakoza 15 dakika olarak hesaplanmalıdır. Pişirilmeden önce siyah renkteki ıstakoz, kırmızı rengine piştikten sonra kavuşur.
Istakozun haşlandıktan sonra parçalanması şu şekilde olmalıdır:
- Bir elle ıstakoz sıkıca tutulur, diğer elle kıskaçları bükülerek kırılır
- Kıskaçlar ayrıldıktan sonra ıstakoz boydan boya ikiye kesilir
- İç kısımdaki etler çatal yardımıyla çıkartılır
- Kıskaçlardaki etleri çıkarmak için kabukları mutfak makası ile kırmak gerekir
Istakoz eti 2 gün süreyle buzdolabında saklanabilir.
Yengeç
Yengeç eklembacaklıların kabuklular sınıfındandır. Yengeç de aynı ıstakoz gibi canlı olarak satılan ve canlı olarak haşlanması gereken bir deniz ürünüdür. Potasyum, sodyum ve protein zengini yengeç pişirme ve ayıklama tarzı olarak ıstakozla aynı işlemlerden geçer. Kaynar suya bırakılan yengecin haşlama süresi 12 dakikadan daha uzun sürmemelidir.
Yengeç nasıl pişirilir?
Ayıklanan yengeç eti sade tüketilebildiği gibi ızgara, fırın ve güveç de yapılabilmektedir.
Kerevit
Kerevit tatlı su ıstakozu olarak bilinir. Ayıklama ve pişirme şekli ıstakoz ve yengeç ile oldukça benzerdir. Lezzetli bir ete sahip olan kerevit; kalsiyum, demir, magnezyum, potasyum, sodyum, fosfor bakımından zengindir.
Kerevit nasıl pişirilir?
Kaynar suya bırakıldıktan sonra 12-13 dakikada haşlanan kerevit, soğumaya alındıktan sonra kıskaçlarındaki ve gövdesindeki etleri çatal yardımıyla ayıklanabilir. Kerevit etleri haşlama olarak tüketilebildiği gibi ızgara ve güveçte de hazırlanabilmektedir.
CarrefourSA balık reyonlarından satın alacağınız mevsimin en taze balıkları ile kuracağınız sofralar için en taze kabuklu deniz ürünlerini de CarrefourSA’da bulabilirsiniz.