Turunçgiller ailesinin en bol C vitaminini barındıran limon’un anavatanı Hindistan ve civarı olup ülkemizde genellikle Akdeniz bölgesinde, ağırlıklı olarak Mersin ve Hatay illerinde yetiştirilen bir meyve türüdür. Her derde deva, kendisi ufacık ama faydaları saymakla bitmeyen limonun birçok çeşidi olduğunu biliyor muydunuz?
Narenciye türleri arasında en sağlıklısı ve birçok lezzetin vazgeçilmez tadı olan limon çeşitleri nelermiş gelin birlikte öğrenelim…
Lamas
Mersin ilinin Erdemli-Silifke bölgesinde özel bir alanda yetiştirilmektedir. Meyvesi orta büyüklükte, kabuğu sarı renkli, tadı ve kokusu güzel olan sulu bir limon çeşididir. Düzgün ve parlak bir görünüme sahip bu limon, uygun koşullarda dokuz ay boyunca saklanabilir. Türkiye’de üretilen en kaliteli limon türüdür.
İtalyan Memeli- Kara limon
Adına bakıldığında İtalyan kökenli olduğu düşünülse de en eski yerli limon çeşitlerindendir. Doğu Akdeniz’de “İtalyan memeli” olarak bilinirken, Batı Akdeniz’de “Demre Dikensiz” veya “Kara limon” olarak adlandırılır. Verimi yüksek olan bu tür, yıl boyu düzenli olarak ürün verir. Türkiye’de en fazla üretilen limon çeşitleri arasındadır.
Kütdiken
Meyve kalitesi üst düzeyde, kabuğu düzgün ve parlak, yeşil sarı ve limon sarısı rengindedir. Elips şeklindeki bu çekirdekli meyve, Türkiye’de üretilen en eski limon çeşidi olup, üretim ve depolama bakımından oldukça yaygındır. Ağaçları orta kuvvetlidir. Asit miktarı fazla ve bol suludur. Yüksek verimliliğiyle düzenli meyve verir.
Kıbrıs Limonu
1920’lerde Kıbrıs’tan getirildiği düşünülen bu limon türü, daha çok Alanya- Anamur yöresinde yetiştirilmektedir. Oval-silindirik şekilde olan bu meyvenin kabuğu sarı renkli, parlak, düzgün ve hafif dalgalıdır. Meyvelerin olgunlaşma süreci Kasım ayı ortasından başlar. %7-10 arasında asit içeren bu limon türü kaliteli limon türleri arasındadır.
Enterdonat
Dünyada en fazla Türkiye’nin Doğu Akdeniz Bölgesinde yetiştirilen Enterdonat, uzun ve silindirik şekilde büyük bir limon türüdür. Limon çeşitleri arasında en erken olan cinstir. Meyvenin kabuğu açık yeşil renkli ve parlaktır.
Mayer
Bu limon türünün en önemli özelliği ağacının küçük olmasıdır. En fazla 2,5 m. kadar büyüyebilen bu limon ağacını evinizde güneş alan bir yerde saksıda yetiştirebilirsiniz. Mayer limonu ağacı, yılın her mevsiminde meyve verse de daha çok bol güneşli ve gece gündüz sıcaklık farkının az olduğu iklimi severler. Dikildikten 1 yıl sonra meyve vermeye başlar. Portakal ile limon arası bir tada sahiptir.
Molla Mehmet
Genelde Mersin ilinde görülen bu tür sarı renkli olup kabuğu girintili çıkıntılıdır. 5.54 mm kalınlığıyla orta kalınlıktadır. Ortalama %6-10 arasında asit içerir. Verimi yüksek olup düzenli meyve veren bu tür, yerli limon çeşitleri arasında önemli bir yere sahiptir.
Misket
Türkiye’de lime, yeşil limon veya misket olarak bilinen bu türün harika bir tadı vardır. Meyve kokteylinde lezzet katmak için kullanılır. Yemek ve tatlılarda tatlandırıcı olarak da tercih edilebilir.
Yemeklerinize lezzet katıp, size şifa verecek narenciye ve limon çeşitlerini CarrefourSA reyonlarında bulabilirsiniz.