Yağlı ve oldukça lezzetli bir et olan pirzola çocuklar ve kırmızı et sevenlerin en çok tercih ettiği et çeşididir. Koyun, dana ve tavuk pirzola çeşitleri oldukça tercih edilen aynı zamanda davet sofralarını süsleyen ve konuklara ikram edilen spesiyallerinin başında gelir.
Pirzola pişirmeyı daha lezzetli hale getirmek için bazı ayrıntılara dikkat etmeniz gerekir. Etin en güzel hallerinden biri olan pirzola hakkında merak edilenlere bu yazıda değindik!
Pirzolanın Özellikleri
Vitamin, mineral ve protein bakımından da yüksek olan pirzola, aynı zamanda doyurucudur. Pirzola hem lezzetli hem de yağlı bir ettir. İsteğe göre fırında, mangalda ya da tavada pişirilebilir.
Dana ve koyun eti dışında tavuk etinden de pirzola yapılabilir. En yaygın olanı ise koyun ve kuzu eti pirzolasıdır. Kuzu pirzola da aynı şekilde hayvanın kaburga-sırt alanından çıkarılır. Hayvandan pirzolalık et çıkarılırken, kaburganın çevresindeki etler iyi bir şekilde sıyrılır.
Koyun etinin kol bölümünden elde edilen pirzolaya, kalem pirzola da denir. Bu et hayvanın en yumuşak ve lezzetli kısımları arasında yer alır. Dana pirzola, hayvanın sırt bölümünden kesilir. Dananın sırt bölümü yağlı ve yumuşaktır. Bu da pirzolanın lezzetli olmasının en önemli nedenidir.
Beyaz et tutkunlarının tercihi tavuk pirzola ise tavuk budundan elde edilir. Tavuğun uyluk ve kaval kemiğinin içinden çıkan kemikli et, tavuk pirzola için uygundur.
Pirzola Pişirmenin Püf Noktaları
Az, orta veya çok pişmiş şekilde pirzola hazırlamak, tamamen damak zevkiyle ilgilidir. Pişirme türü ve derecesi dışında pirzolayı daha da lezzetli yapan bazı uygulamalar var. Bunlara hep birlikte göz atalım.
· Öncelikle pirzola satın alacaksanız, bunun dinlenmiş et olmasına dikkat etmelisiniz. Satın aldığınız eti en az 24 saat marine etmek, etin lezzetini artırır.
· Pirzolalık eti marine etmek için zeytinyağından faydalanabilirsiniz. Çünkü zeytinyağında bekletilen et, hava ile temas etmez, iyi bir şekilde dinlenir ve kendisi salar. Marine yaparken soda, kola ve limon kullanımı oldukça yaygın. Ancak bunlar gazlı olduklarından dolayı, etin lezzetine beklediğiniz derecede fayda sağlamazlar. Örneğin süt, soğan suyu veya yoğurtla marine etmek de etin sinirlerini çürütür ve daha da yumuşak olmasını sağlar.
· Pirzolayı terbiye etmek de gerekli bir aşama. İlk olarak eti zeytinyağına bulayın ve buzdolabında 24-48 saat kadar dinlenmeye bırakın. İyi bir şekilde dinlenen eti, marinasyon malzemeleriyle buluşturabilirsiniz. Marine edilen pirzolayı, bu şekilde 2-3 saat daha buzdolabında bekletmelisiniz.
· Pişirme öncesinde eti, direkt olarak buzdolabından alıp pişirmeye başlamamalısınız. Etin oda sıcaklığına gelmesi için ortalama yarım saat beklemeniz gerekir.
· Pişirme sırasında maşa haricinde başka bir mutfak aracı kullanmamalısınız. Çatal ya da bıçak gibi aletler, etin suyunu kaybetmesine ve sertleşmesine neden olabilir. Ayrıca, pişirme aşamasında eti sürekli olarak çevirmemelisiniz. Bunu yapmak, etin parçalanmasına ve lezzetinin değişmesine yol açabilir. Pirzolanın kendi suyu ile pişmesi demek, besin maddelerini kaybetmemesi anlamına gelir.
· Pirzolanın kendine has suyu ile pişmesi, yumuşak olması için de gereklidir. Mühürleme yapmak, pirzoladaki lezzetli suyun, etin içerisinde kalmasını sağlamaktır. Döküm tavada pirzolanın bir süre boyunca çevrilerek pişirilmesine mühürleme işlemi denir. Yüksek ısıdaki döküm tavaya, pirzolayı alın. Bir-iki dakika boyunca her iki yüzünü de yüksek ateşte pişirin. Ayrıca, etin en iyi şekilde mühürlenmesi sadece döküm tava ile mümkündür.
· Pişirme işlemi devam ederken, pirzolanın üstüne biraz kaya tuzu ilave etmeniz, etin yumuşaklığını korumasına yardım eder. Tuzu son aşamada atarsanız, et sertleşebilir.
%100 yerli besi kırmızı et çeşitlerini CarrefourSA hipermarketlerinin kasap reyonlarında bulabilir, dilediğiniz pirozala çeşidini satın alabilirisiniz.