Aşure, hem lezzetli olması hem de içinde yer alan malzemelerin bol vitamin içermesi nedeniyle oldukça faydalı bir tatlıdır.
Muharrem ayında yapılan aşurenin ayrı bir keyfi oluyor. Yemesi kadar komşularla paylaşma duygusuyla pişirilen aşurelerin bolluk ve bereketi evlere getirildiğine inanılıyor. Zengin içeriği ile çocukların gelişiminde önemli bir yere sahip olan ve ihtiyaç duydukları enerjiyi sağlayan aşure sadece Muharrem ayında değil, yılın her döneminde yenilenebilecek bir tatlı çeşididir.
Aşurenin malzemesi bol ve hazırlaması oldukça kolaydır. Aşure yapmaya başlamak için öncelikle gerekli olan malzemeleri hazırlamak gerekiyor. Peki hangi malzemeler aşure tarifi içerisinde yer alır?
Aşure
Malzemeler
- 1 sb Carrefour Aşurelik Buğday
- 6-7 sb su
- 1 sb fasulye
- 1 sb nohut
- 1 çb Carrefour Fındık
- 1 çb kuru kayısı
- 1 çb kuru üzüm
- 1 çb kuş üzümü
- 3 yk çam fıstığı
- 3 yk demlenmiş karanfil suyu
- 1 sb süt
- 1,5 sb şeker
- 1 adet portakalın rendesi
Talimatlar
- Tüm bakliyatları ayrı ayrı küçük tencerelerde haşlayın.
- Uygun bir tencereye haşladığınız buğdayı koyup, üzerine su ilave edin.
- Kaynamaya başlayınca fasulye ve nohudu da ekleyip, karıştırın.
- Daha sonra sırasıyla kuru kayısı, üzümler, demlenmiş karanfil suyu ve sütü ekleyip, karıştırmaya devam edin.
- Son olarak şeker, fındık, çam fıstığı ve portakal rendesini ekleyin.
- Kıvam alana kadar orta ateşte karıştırın.
- Hazırladığınız aşureyi kaselere koyup, üzerlerini süsleyin.
- Afiyet olsun.
Besin Değeri
Aşure’nin Püf Noktaları
Buğdayı yaklaşık 1,5 saat bol suda kaynatın. Suyu azaldıkça üzerine kaynar su ilave edin.
İncir ve kayısıları doğrayıp sıcak su içerisinde beklemeye alın. Buğdaylar haşlandıktan sonra tüm malzemeleri sırasıyla tencereye alıp 15 dakika daha kaynatın. Kaselere pay edip oda ısısına gelmesini bekleyin ve yaklaşık 30 dakika buzdolabında bekletin. Buzdolabından çıkardıktan sonra üzeri için gerekli malzemeler ile dilediğiniz gibi süsleyin.
Başta aşurelik buğday olmak üzere tüm aşurelik malzemelerinin doğrusu CarrefourSA marketlerinde sizi bekliyor.
Aşure yapımında kullanılan bakliyatlar için uygulanabilecek bazı püf noktaları ile başlayalım. Aşure yapımında önem verilmesi gereken noktalardan biri hazırlanırken kullanılacak bakliyatların bir gece önceden suda bekletilmesi. Böylelikle ayrı ayrı sularda dinlenmeye bırakılan bakliyatlar içindeki gazlarını salınması sağlanıyor. Ayrıca aşurenin pişirme süresi oldukça kısalıyor ki, malzemelerin iyi pişmiş olması oldukça önemli. Ayrıca suda bekletilmiş bakliyatlar aşure pişirilecek tencereye eklenmeden önce iyice süzülmüş olmalı. Aşure yapılacak gün, hepsinin pişme süresi farklı olduğundan dolayı bakliyatlar ayrı ayrı pişirilmeli. Haşlanan bakliyatlar hiç suyu kalmayacak şekilde süzülmeli ve aşureye eklenmeli. Bakliyatlar ne kadar iyi süzülürse, o kadar berrak bir aşure elde edilir.
Diğer dikkat edilmesi gereken bir konu kesinlikle her aşamada iyi su kullanılması. Malzemeler arasında yer alan kuru incir, kuru kayısı ve sapları ayıklanan kuru üzümler ayrı ayrı kaplarda kısa süre haşlanmalı.
Aşure yaparken mevsim meyveleri ve yemişleri kullanılabilir. Buradaki püf nokta şudur; aşure içerisinde kullanılan kuru meyveler aşure pişirilirken tencereye en son atılmalıdır. Bunun sebebi incir, ceviz ve diğer kuru meyvelerin aşurenin rengini karartma riski. Bu sorunu ortadan kaldırmak için uygulanabilecek en iyi püf noktası ise inciri farklı bir tencerede haşlayıp aşureyi kapattıktan sonra içine eklemek. Bu sayede incirler renklerini çok fazla vermeyecektir.
Bir diğer önemli püf noktası ise; aşureyi pişirmek için büyük bir tencere seçmek olacaktır. Malzemeler eklendikçe tenceredeki yer daralacaktır. Bu nedenle tencere boyutu da önemli.
Mutlaka akıllarda tutulması gereken bir püf noktası daha var. Aşurenin rengi eğer koyu olduysa içine koyabileceğiniz çok az süt aşureye kıvam vermekle kalmaz, rengini de açar.
İsteğe bağlı olarak karanfil ve gül suyu da aşureye konabilir. Aslında aşureye lezzet katan ve güzel kokmasını sağlayan gül ve karanfil kokusudur. Bir cezvenin yarısına kadar su doldurulduktan sonra içine üç adet karanfil atıp, iyice kaynatılarak aşurenin altının kapanmasına yakın gül suyu ile birlikte dökülebilir.
Aşureyi nasıl bir kaseye koyduğunuz da önemli bir detay. Lezzeti kadar, sunum şekli de yapılan tüm yemekleri ve tatlıları bir adım daha öne çıkartır. Porselen kaseler kullanmak en ideali. Aşure servis edilirken porselen kaselerde sunmaya özen gösterilmeli. Komşulara dağıtacağınız aşureler için alternatif olarak alüminyum tatlı kasesi kullanabilirsiniz.
Aşureyi saklama kısmı da önemli bir detay. Aşure yenilinceye kadarki saklanma süresinde mutlaka üstü kapalı tutulmalı. Üstü açık bir şekilde bırakılan kaselerdeki aşure, dolaba konduğunda üzeri kuruyabilir. Ayrıca dolaptaki diğer kokuların aşureye geçmesi de söz konusu. Bu yüzden aşurenin üzeri streç bir film veya kapakla kapatılmalıdır.