Mevsimin taptaze kapya biberleri ile yemeklerinize renk ve lezzet verecek o biber salçasını yapmanın zamanı geldi. Sıcacık yaz güneşinde kavrulan doğal biber salçanızın tarifini sizin için hazırladık.
Yaz demek kimisi için deniz, kum ve güneşin bir arada olduğu uzun uzun tatiller, kimisi için de kavanoz kavanoz kış hazırlığı yapmak demektir. Erzak dolaplarına dizilen rengarenk turşu kavanozları, reçeller, domates ve biber salçaları, patlıcanlı kışlık soslar bir evin mutfağına lezzet katar. Bu blog yazımızda sizinle Türk mutfağında pişen hemen hemen her yemeğe lezzet katan güneşte kurutulmuş biber salçasının tarifini paylaşacağız…
Etli kapya biberler ile hazırlanan biber salçası, kimi zaman tencerede pişirilebilmekte, kimi zaman ise güneşte kurutulabilmektedir. Yaz sıcağında ocağın başına geçip salça kaynatmak ve ona zaman ayırmak zor olduğu için güneşte kurutma yöntemi hem daha pratiktir hem de salçaya farklı bir lezzet de katar. Ellerinizle seçtiğiniz biberlerle kendi mutfağınızda biber salçası hazırlamanın mutluluğunu yaşamak istiyorsanız, işte size sebze seçiminden doğru malzeme kullanımına, kavanoz seçiminden doğru saklama koşullarına kadar güneşte kurutulmuş biber salçası yapmanın püf noktaları:
Biberleri seçerek başlıyoruz
Anadolu’da evlerin damlarına serilerek güneşte kurutulan biber salçası, şehir yaşamında sini ve tepsilerle balkonlarda teraslarda kurutularak da yapılabiliyor. Geleneksel Türk mutfağının vazgeçilmez biber salçası için Temmuz ve Eylül ayları arasında hasadı yapılan iri, etli kapya biberler kullanılmaktadır. Yaz güneşiyle pişen biberlerin geleneksel bir lezzete ulaşması için geçen sürede neler yapmanız gerekiyorsa hepsini aşağıda bulabilirsiniz. İşte biber salçası için malzemeleriniz:
- 10 kg kapya biber
- 4 yemek kaşığı kaya tuzu
- Zeytinyağı
Hazırsanız başlıyoruz
Kırmızı biberleri yıkadıktan sonra saplarını ayıklayın ve biberleri ortadan ikiye kesip çekirdeklerini çıkarın. İri iri doğradığınız biberleri aralarına kaya tuzunu serperek suyunu çekene kadar pişirin. Yumuşayan ve suyunu çeken biberleri rondodan geçirin. Pürüzsüz hale getirdiğiniz biberi geniş ve sığ tepsilere döküp güzelce yayın. Tepsileri balkonunuzun güneş alan bir köşesine yerleştirin. Her gün aralıklarla tahta kaşıkla karıştırarak kurumasını bekleyin. Salçanızı dış etkenlere karşı korumak için tepsilerin üzerine tülbent gerin. 09.00-11.00 ve 15.00-17.00 saatleri salçayı güneşte kurutmak için en ideal saatlerdir. Biber salçanız en fazla 5 gün içinde kavanozlara girmek için hazır olacaktır. Eğer bulunduğunuz coğrafyada hava nemliyse salçanın kuruma süresi uzayacaktır. Salçayı tam kurumadan kavanozlara doldurmanız, hazırladığınız salçanın kısa sürede bozulup ekşimesine neden olabilir. Biber salçasını koyu kıvam aldığında temiz ve kuru cam kavanozlara bastırarak doldurabilirsiniz. Salçanın küflenmemesi için üzerine zeytinyağı ilave edin. Salça kavanozlarını karanlık ve serin bir erzak dolabında saklayabilirsiniz.
Biber salçası hangi yemeklerde kullanılır?
Domates salçasına göre daha koyu renkte ve aromalı olan biber salçasının yemek pişirirken domates salçası ile birlikte kullanılması daha doğrudur. Örneğin; 1 yemek kaşığı domates salçasının yanında 1 tatlı kaşığı biber salçası kullanabilirsiniz. Her çeşit sulu ev yemeğinde, et yemeklerinde, kuru dolma gibi geleneksel Türk yemeklerinde evde hazırladığınız biber salçasını kullanabilirsiniz.
Öneri: En lezzetli biber salçası, mevsiminde toplanmış taze kapya biberlerle yapılır. Kışlık salçalarınızın sebzelerini mevsiminde CarrefourSA marketlerinde bulabilirsiniz.
Püf noktaları
Biber salçasını pratik bir şekilde kullanmanın püf noktaları ve mutfağınızda farklı lezzetler yaratmanızı sağlayacak önerilerimizi aşağıda bulabilirsiniz:
- Biber salçasını buz kalıplarına doldurun ve donduktan sonra buzdolabı poşetlerinde muhafaza edin. İhtiyacınız olduğunda küp küp biber salçalarını pratik bir şekilde kullanabilirsiniz.
- Acı biber salçası yapmak için kırmızı acı sivri biberler kullanabilirsiniz. Kapya biberleri tencereden çıkarırken bir kısmını ayırıp acı kırmızı biber ile pişirebilirsiniz. Böylece 1 tepsi tatlı biber, 1 tepsi acı biber salçası elde etmiş olursunuz.
- Biber salçası domates salçasından daha az kullanıldığı için açılan kavanozun kısa sürede bitmesi önemlidir. Biber salçası için küçük kavanozlar tercih ederseniz, açtığınız kavanoz kısa sürede biter ve taze salça kullanmış olursunuz.
- Biber salçasını ince kıyılmış maydanoz, dövülmüş ceviz içi ve kimyon ilavesiyle ekmek üzerine sürebileceğiniz bir sos olarak değerlendirebilirsiniz.
Biber salçasında kaynatma yöntemi, salça hazırlığında tuz miktarı, salça hazırlığında doğru sebze seçmenin yolları ve mevsiminde domateslerle salça tariflerimizi Evde Salça Hazırlamanın Püf Noktaları blog yazımızda bulabilirsiniz.
Kışa hazırlıkta mutfağınızda ihtiyacınız olan püf noktaları, derin dondurucunuza koyabileceğiniz yaz sebze ve meyveleri, sağlıklı bir yaşam sürmenin tüyoları, anne-çocuk sağlığı, güzellik ve bakım önerileri için bloğumuzu takip etmeye devam edin.