Taze Balık Nasıl Anlaşılır? Balık Nasıl Temizlenir? Evden Balık Kokusu Nasıl Çıkar?
Sağlık açısından balık tüketimi her yaşta büyük önem taşıyor, bu nedenle balığı bolca tüketmek gerekiyor. Özellikle çocukların gelişiminde olumlu etkileri olan balık mevsimine göre yendiğinde oldukça lezzetli olur. Her balığın yenilebileceği dönemleri var. Tüm balık çeşitlerinden sağlık açısından maksimum derecede fayda sağlamak amacıyla mevsiminde ve taze olarak balıkların tüketilmesine önem vermek gerekiyor. Mevsiminde ve ayında tüketilen balıklar çok daha lezzetli olacağından evinizde balık mevsimleri tablosu bulundurmanızda fayda var. Böylelikle hangi mevsimde hangi balığı seçebileceğinizi çok daha rahat takip edilebilirsiniz.
Alınan balıkların mümkünse balıkçıda temizletilmesinde fayda var. Özellikle de pullu balıklar temizlenirken pullar etrafa saçılacağı ve kirleteceği için balık satın alınan yerde temizlik işlemi de yapılıyorsa bu iş ehline bırakılmalı. Balık alındığı yerde temizletilemiyorsa bu durumda iş başa düşecektir.
Taze balık nasıl seçilir? Balık nasıl temizlenir? Balık kokusun evden nasıl çıkar? İşte birkaç püf noktası…
Taze Balık Nasıl Seçilir?
Balığın taze olup olmadığını anlamak için bakılacak ilk yerlerden biri balığın göz kısmı. Taze balığın gözleri parlak ve lekesiz olmakla birlikte, solungaç kısımları kırmızımsı pembe olur. Balık bayatladıkça gözleri buğulanır ve çöker. Bu nedenle balığın gözlerine dikkatli bakılmalı.
Gergin, parlak ve sert bir derisi olması balığın tazeliğini belli edecektir. Balığın orta noktasına parmakla dokunup oluşan çukur alanına bakmak gerekir. Taze balıkta oluşan çukurluk anında düzelir. Balık bayatladıkça dokunulan kısımda iz kalacaktır.
Balığın kuyruk kısmına bakmak da balığın taze olup olmadığını anlamak için bir yöntem. Balık ele alındığında kuyruk kısmı yumuşak ve düşük duruyorsa bu balıktan uzak durmalı. Çünkü balık bayatsa kuyruk düşürür. Taze balığın kuyruğu sert ve dik olur.
Pullu balıkların taze olup olmadığını anlamak çok daha kolay çünkü tazeliklerini daha kolay belli ederler. Balığın kafasından kuyruğuna doğru el sürüldüğünde tek bir pul bile kalkmıyorsa ve balığın pulları diri ise tazeliğinin göstergesi olacaktır.
Balığı seçmek konusunda kişi çok tecrübeli değilse ya da tazeliğinden emin olmak istiyorsa bu durumda yapılabilecek en iyi şey balıkçıyı doğru seçmektir.
Balık Nasıl Temizlenir?
Aldığınız balıkları mümkünse balıkçıda temizletmeyi tercih etmeniz de fayda var. Özellikle de pullu balıklar temizlenirken pullar etrafa saçılacağı ve etrafı kirleteceği için balığın satın alındığı yerde temizlik işlemi de yapılıyorsa bu iş ehline bırakılmalı. Balık alındığı yerde temizletilemiyorsa bu durumda iş başa düşecek.
Bu durumda balık nasıl temizlenir bilmek, bilinmiyorsa öğrenmek balık temizleme sırasında işlemi kolaylaştıracaktır.
Öncelikle bir püf noktası olarak belirtelim; yarım saat derin dondurucuda bekleyen balıkların temizleme işlemi çok daha kolay olacaktır. Temizleme işlemi yapılırken özellikle levrek gibi balıkların kafaları çok lezzetli ve besleyici olduğundan bazı balıkların kafasını koparmamakta fayda var.
Küçük Balıkları Nasıl Temizlemeli?
Küçük balıkları temizlerken bıçak kullanmaya ihtiyacınız olmayacaktır. Hamsi, sardalye, gümüş gibi balıklar küçük balıklar arasında yer alır. Eğer balıkta pul varsa bu pulları suda ovuşturarak temizlemek mümkün. Balığı temizlerken balığın kafasını sol elinize alarak sağ elinizin baş ve işaret parmağıyla koparabilirsiniz. Sonrasında başparmağınızı karnına sokup, iç kısmını temizlemeniz gerekir. Kılçıkları bırakabilirsiniz ama özellikle çocuklara yedirecekseniz bu durumda parmağınızı karnına soktuktan sonra kuyruğa kadar götürüp, kılçığın çıkış yerinden hareket ettirerek kılçığı çıkarabilirsiniz. Temizlik yapıldıktan sonra, balıklar soğuk suyun altında bir kap içerisinde alınarak iyice yıkanmalı.
Orta ve Büyük Boy Balıklar Nasıl Temizlenmeli?
Büyük balıkların temizliği tabi ki küçük balıklara göre biraz daha farklı. Balığınız uskumru, çinekop, palamut, torik, istavrit gibi orta veya büyük boy bir balıksa o zaman balıklar bıçakla temizlenmelidir.
Balığın ağzından aşağı bir kesik attıktan sonra karnını yarıp, içini çıkarmak gerekir. Sonrasında solungaçlar koparılır bol su ile yıkanarak siyah zarları ve kanları temizlenir. Eğer balık dilim veya fileto yapılacaksa balıkların başı ve kuyruğu kesilebilir.
Pullu Balıklar Nasıl Temizlenir?
Pullu olan balıkların pullardan arındırılması gerekir. Bunun için balıklar küçükse soğuk suyun altında tutarak, elle ovuşturmak pullarından arınmaları için yeterli olacaktır.
Balıklar büyük ise bu durumda bir bıçak ile pullarını kazınabilir. Baktınız pullar çok zor çıkıyor kaya tuzuyla ovarak bu soruna çözüm bulabilirsiniz.
Balık Kokusu Nasıl Çıkar?
Balık, fırın ya da ızgara yapılarak pişirilebildiği gibi kızartma, rosto, sote, haşlama ve buğulama yöntemleriyle de pişirilebilir. Her ne kadar evde balık yemenin keyfine doyulmasa da balık pişirildikten sonra eve sinen koku da pek sevimli olmayabiliyor. Tabi ki kokuyor diye evde balık pişirmekten kaçmamak gerek.
Balık kızartılarak pişirilecek ise kokuyu gidermek için uygulanabilecek bir yöntem; kızartma işlemi bittikten sonra bir tencereye konan suyun içerisine biraz sirke veya limon suyu, hoş bir koku vermek için defne yaprağı, çubuk tarçın ve karanfil ekleyip kaynatmak olacaktır. Bu sayede eve sinmiş olan balık kokusu gideceği gibi mutfağınızı hoş bir koku da kaplayacaktır. Kokudan kurtulmanın diğer bir yolu da ocakta limon kabuğu veya ada çayı yakmak olacaktır.
Kokunun iyice mutfağa yerleşmemesi için, pişirme işlemi bittikten sonra kızartma tavasını bekletmemek ve soğur soğumaz hemen içinden yağını alıp tavayı yıkamak gerekiyor.
Balık kokusu elinize sindiyse limonu ortadan ikiye kesip elinize sürmek kokuyu gidermek için bir yöntem olacaktır.
Izgarada balık yapılacaksa, balıkların arasına defne yaprakları konabilir. Hem balığa lezzet katacak hem de balık kokusunu engellemek için yardımcı olacaktır.
Balıkları sofradan eksik etmek istemeyenler taze balıklarını alarak, balıklarla yapılan nefis yemek tarifleri deneyebilir, sofralarına lezzet ve sağlık katabilir. Hem leziz hem de sağlıklı olan balıkları haftada en az iki kere tüketmenizde fayda