Evde balık pişirirken bazı işlerin ters gittiğini mi düşünüyorsunuz?Balık pişirirlen hata yapmamak ve mevsiminde balıkları en sağlıklı şekilde pişirmek için bu yazımızda ihtiyacınız olan tüm püf noktalarını bulabilirsiniz.
Omega 3 ve Omega 6 yağ asitleri bakımından zengin balık, en sağlıklı besinler arasında yer alıyor. Sağlıklı pişirme yöntemleri uygulandığında faydalarından en iyi şekilde yararlanılan balık, cinsine göre farklı şekillerde pişirilebiliyor. Fırın, ızgara, sote ve buğulama gibi farklı pişirme yöntemleri ile sofralara gelen balığın haftada en az 2 kez her yaştaki insan tarafından tüketilmesi gerekiyor. Ancak balığı pişirirken atlanmaması gereken önemli konular da var. Örneğin; yanlış yağ kullanımı sonucunda yağın yanarak kanserojen etki oluşturması, yanlış tava kullanımı sonucunda balığın tavaya yapışması ve dağılması gibi önemli noktalar göz ardı edilebiliyor. İşte bunlar gibi hataları yapmamak ve mevsiminde balıkları en sağlıklı şekilde pişirmek için bu yazımızda ihtiyacınız olan tüm püf noktalarını bulabilirsiniz.
Her yer balık kokuyorsa yanlış giden bir şeyler var
Balık kokusu birçok kişiyi tedirgin edebilir. Oysa pişirme tekniği değiştirildiğinde, doğru kızartma yağı kullanıldığında, balık kokusunu bastıracak aromalar iyi bilindiğinde her yerin balık kokması pek mümkün değil. Özellikle istavrit ve hamsi gibi “kızartması güzel oluyor” dediğiniz balıkları, kokusundan dolayı pişirmekten çekiniyorsanız, size önereceğimiz püf noktaları ile bu korkunuzu yenecekseniz:
- Ortamı mutlaka havalandırın.
- Kızartma tavasına birkaç yaprak defne yaprağı atın.
- Ocakta sıkılmış yarım limonun kabuğunu yakın.
- Küçük bir kap suda limon, karanfil, tarçın, defne yaprağı karışımı kaynatın.
- Kızgın yağa 4 – 5 damla limon damlatın.
- Kızartma yağının içine 1 dal maydanoz atın.
- Teflon tavada kuru çay ya da kuru kahve kavurun.
- Izgaradaki balıkların arasına defne yaprağı koyarak eve balık kokusu yayılmasını önleyebilirsiniz.
Ayıkladığınızda ellerinize, doğradığınızda bıçağınıza sinen balık kokusunu çıkarmak için öncelikle soğuk su ile yıkayın ve daha sonra sirke veya limon ile ovun. Limon hem kokusuyla hem de ferahlatıcı etkisiyle hem de temizleyici özelliğiyle mutfağınızda güvenle kullanabileceğiniz bir besindir.
Balık hangi yağda, hangi tavada pişirilmelidir?
Kızartma sevilen fakat sağlıksız bir pişirme şekli. Kızartma işlemi sırasında yanan yağ kanserojen etki oluşturmaktadır. Bunun için yanmayan ve ısıya dayanıklı bir yağ kullanılması gerekir. Eğer balıklarınızı kızartmak istiyorsanız mutlaka fındık yağı kullanın. Çünkü fındık yağı diğer yağlara göre ısıya daha dayanıklıdır ve geç yanar. Tereyağı, zeytinyağı en hızlı yanan yağlar olduğu için balık kızartmada bu yağlar kullanılmamalıdır.
Öneri: Yapışmaz özellikli bir balık tavasında 3-4 kaşık fındık yağı ile kızartacağınız balıklar hem sağlıklı olur hem de fazla yağ kullanmadığınız için kızartma sonrası mutfağınızda temizlik işleri daha kısa sürede biter.
- Hamsi ve istavrit gibi küçük balıkları tavada kızartmak için çift taraflı balık tavası,
- Büyük balıkları ızgara yapmak için döküm ızgara tavası, yapışmaz yüzeye sahip tost makinesi,
- Buğulama yapmak için döküm ya da porselen fırın kabı, borcam ve yapışmaz yüzeye sahip tencere kullanabilirsiniz
Balık nasıl temizlenir?
Balık temizlenmeden pişirilmez ve maalesef bu balık temizleme fikri bazılarını balık pişirme fikrinden uzaklaştırabilir. Oysa doğru teknikler uygulandığında balık temizlemek hiç de zor bir iş değildir. Balık temizlerken dikkat edilmesi en önemli nokta; narin bir yapısı olduğu için balığı dağıtmamaya özen göstermektir. CarrefourSA balık reyonlarında uzman ellerde balığınızı temizletebilir. Eğer “bu işi evimde yapmak istiyorum” diyorsanız işte size balık temizlemenin doğru yöntemleri:
- Büyük bir balık aldıysanız balığın kuyruğunu ve yüzgeçlerini diplerinden kesin.
- Solungaçları çıkarın ve balığı akan su altında iyice yıkayın.
- Pullu bir balıksa, pulları yönlerinin aksi tarafına doğru, bir bıçağın ters yüzü ile kazıyın.
- Küçük balıkları temizlerken baş parmak ve işaret parmağınızla balığın solungaçlarından tutarak hızlıca çekin ve balığı yıkayın.
- Balıkları yıkadıktan sonra bir süzgeçte iyice süzülmelerini sağlayın.
Hangi balık nasıl pişirilir?
Balık pişirme konusunda uzmanlaşan kişiler hangi cins balığın nasıl pişirilmesi gerektiğini bilir ve şahane balık sofraları kurarlar. Ancak bu konuda deneyimi olmayan kişilerin yönlendirilmeye ihtiyacı vardır. Balıkları ızgara teline yapıştırmadan, istavritleri kızgın yağda kavurmadan önce işte balık türlerine göre en doğru pişirme teknikleri:
- Lüfer, sarıkanat, çinekop, çupra ve palamut gibi balıkları ızgarada pişirebiliriniz.
- Izgara için balığın iri ve yağlı olması gerekir. Yağsız ve büyük bir balık ızgaranın tellerine yapışır ve balığın parçalanmasına neden olur.
- Izgara yapmadan önce balıkları bez ya da kağıt havlu ile kurulamak ve tuz, karabiber ve zeytin yağı karışımına bulamak balığın ızgaraya yapışmasını ve daha lezzetli olmasını sağlar.
- İstavrit, hamsi, kalkan, palamut, barbunya, mezgit gibi balıkları kızartabilirsiniz.
- Kızartılacak büyük balıkların dilimlenmesi, küçük balıkların ise bütün pişirilmesi gerekir.
- Balık kızartacaksanız, fındık yağını iyice kızdırmalısınız. kızmalı ve balıkları aralarında boşluk bırakmadan dizmelisiniz. Balıkları tek seferde ters yüz edebildiğiniz balık tavası sayesinde balıklarınızı dağıtmadan pişirebilirsiniz.
- Balığınızı tavada pişirmeden önce, üzerine tuz, karabiber ve limon suyu serpiştirirseniz daha lezzetli olur.
- Tabanı düz olan bir tava, balıkların eşit şekilde pişmesini sağlar.
- Kefal, levrek, kırlangıç gibi beyaz etli balıkları haşlamalısınız.
- Eğer çorbasını yapacaksanız, balığı önceden kaynamış suya atmamalısınız, yoksa balığınız dağılır.
- Haşlanacak balık soğuk suya konmalı, kaynama sıcaklığında da pişmelidir.
- Balık suyuna soğan, havuç, kereviz atmak daha lezzetli olmasını sağlar.
- Tam olarak haşlanmış bir balığın, kılçığından kolayca ayrılıyor olması gerekir.
Not: Mevsiminde yağlı olan ve kızartması yapılan kalkan, levrek, barbunya, hamsi, yayın, tekir, palamut, mercan gibi balıklar, az yağlı olduklarında haşlanarak pişirilebilir.
Balık sezonu açılmışken haftada 2 kez balık yemeyi unutmayın. Mevsimin taze balıklarını CarrefourSA’da bulabilirsiniz. Balık pişirmenin ve Balık Sofrası Hazırlamanın Püf Noktaları, balığın yanında hazırlanabilecek lezzetli yemek tarifleri ve faydalı bilgiler için bloğumuzu takip etmeye devam edin.