Bir Ramazan sofrasının olmazsa olmaz enerji kaynağı hurma, çok faydalı bir atıştırmalık. Sadece Ramazan ayında değil yılın her döneminde beslenme listesinde yer alması gereken hurma, sodyum, potasyum, magnezyum ve kalsiyum bakımından zengin bir meyve.
Çöl ikliminde yetişen, çöl sıcağında olgunlaşan hurma ne kadar faydalı olabilir ki? Oysa hurma, başka hiçbir gıdanın sahip olmadığı özelliklere sahip, çok sayıda yararlı minerallerle donatılmış mucizevi bir meyve. Hurma tek başına, bir insanın hayatını devam ettirebilecek özelliklere sahip. Bu nedenle Ramazan sofralarında sıkça yüksek besleyiciliğe sahip hurmaya yer veriliyor ve hurma hayatın her döneminde atıştırmalık olarak tercih ediliyor.
Vitamin ve mineraller bakımından zengin hurmanın sadece 4 tanesi 1 porsiyon meyve yerine geçiyor ve hurma kişiye gün boyu tokluk sağlıyor, enerji kazandırıyor. Yüzyıllardır şifa kaynağı olarak bilinen ve yapılan araştırmalarda; kan yapıcı, sindirim sistemini çalıştırıcı, stres giderici, mide güçlendirici, yaşlanma geciktirici olma gibi özellikleri belirlenen hurmanın aşağıdaki faydaları bilimsel çalışmalara konu olmuştur:
Hurmanın besin değerleri
Hurmanın barındırdığı besin değerleri başka hiçbir meyvede yoktur. Hurmada; protein, karbonhidrat, yağ, su, lif, A, B1, B2, B3, B6, B9, C, D, K vitaminleri, folik asit, niasin, omega 3, potasyum, kalsiyum, sodyum, kükürt, magnezyum, selenyum, bakır, mangan, fosfor, demir, klor, çinko, flor, iyot, oksitosin hormonu ve organik asitler vardır.
Antioksidan kaynağıdır: Antioksidan kaynağı olan hurmanın çeşitli araştırmalarda kanser, damar tıkanıklığı ve yaşlanmanın önlenmesinde etkili olduğu belirlenmiştir. Hurmanın antioksidan olması, bağışıklık sisteminin güçlenmesinde de etkili olduğunu göstermektedir.
Kalp dostudur: Hurma kalp sağlığını koruyan bir meyvedir. Kalp ritmini düzenleyen, kolesterolü dengeleyen, kalbi zararlı bakterilerden koruyan ve damar tıkanıklığı riskini düşüren hurma aynı zamanda tansiyonun dengelenmesinde de etkilidir.
Enerji deposudur: Hurma aynı miktardaki kırmızı etin 2 katı, balık etinin 3 katı kadar kaloriye sahiptir. Yani hurma tam bir enerji kaynağıdır.
Sindirimi düzenler: Hurma yüksek lif kaynağıdır. Lifli yiyecekler bağırsak fonksiyonlarının düzenlenmesinde etkilidir. Hurma, ishalde ve mide rahatsızlıklarında vücudun kaybettiği su ve minerali geri kazandırır.
Kemikleri güçlendirir: Hurmadaki kalsiyum ve fosfat, kemik yapısının dengelenmesi açısından önemlidir. Çocukların kemik gelişiminde ve ileri yaşlarda görülen osteoporoz gibi rahatsızlıklarda hurma kemik sağlığında olumlu etkilere sahiptir.
Cildinize iyi gelir: Antioksidanlar hücre yenileyicidir. Hurmanın antioksidan özelliği sayesinde cildiniz daha genç bir görünüme sahip olur. Hurma sayesinde cildiniz daha nemli, yaşlılık izlerinden uzak kalır. Ayrıca hurma cilde sürüldüğünde cildi besler, güneş lekelerini giderir.
Göz sağlığında etkilidir: Hurmada göz sağlığına iyi gelen tüm mineral ve vitaminler mevcuttur. A, C, E vitaminleri, çinko, beta karoten, omega 3 zengini hurma ile gece körlüğü rahatsızlığının oluşum riskini azaltır, katarakt oluşumunu önlersiniz.
Hurma aynı zamanda;
- Stresi ve yorgunluğu giderir, sakinleştirir.
- Dişlerin çürümesini önleyen flor bakımından zengindir.
- Gripte öksürüğü yatıştırır, balgam söktürür.
Uyarı: Hurma şekerli bir meyve olduğu için özellikle diyabet ve tansiyon hastalarının aşırı şekilde hurma tüketmemeleri gerekir. İlaç kullanan kişilerin ise doktor görüşü almalarında fayda vardır.
Hurma Çeşitleri
Hurmanın en çok tercih edilen ve en lezzetli türlerini öğrenmek ister misiniz? Yüzlerce çeşidi olan hurma arasından sizin için seçtiklerimizi kullanarak farklı yemek tarifleri de deneyebilirsiniz.
Medjoul (Mecdul) Hurma
Açık kahverengi ve iri bir hurma çeşidi olan medjoul, diğer adıyla mecdul hurma; bol etli, yumuşak ve çok lezzetli bir türdür. Medine ve çevresinde yetiştirilen medjoul hurma, Kudüs hurması olarak da bilinir. Besleyici değeri oldukça yüksek olan bu hurma çeşidi; folik asit, kalsiyum, magnezyum, demir, sodyum, fosfor bakımından zengindir.
Tunus Hurması
Açık kahverengi, yarı kuru etli, uzun bir hurma çeşidi olan Tunus hurmasının, ailenin diğer üyelerine göre şeker oranı daha düşüktür. Bu özelliği sayesinde diyabet hastaları tarafından daha çok tercih edilmektedir. Hurmayı atıştırmalık olarak tercih edenler için Tunus hurması idealdir. Deglet nour hurma olarak da bilinmektedir.
İran Hurması
Siyaha yakın renkli, ince kabuklu bir hurma çeşididir. Yumuşak, bol etli ve tatlı bir hurma olan İran hurması, şeker oranı düşük olduğu için çoğunlukla diyabet hastaları ve kilo vermek isteyenler tarafından tercih edilmektedir. İran mozafati hurması olarak da bilinen bu meyve tatlı olduğu için çocukların da damak zevkine uygundur.
Medine Mabroom (Mebrum) Hurma
Kahverengi, ince kabuklu ve besleyici özelliği yüksek bir hurma çeşidi olan mabroom, diğer adıyla mebrum, Türk damak zevkine en uygun hurma çeşididir. Medine çevresinde yetiştirilen mebrum hurmanın duble boyu daha büyük ve ince kabukludur.
Sukkari Hurma
Sukkeri ve sükkeri gibi isimlerle de bilinen bu hurma yaş hurmadır. Şeker oranı diğer hurma türlerine göre daha yüksek olan Sukkari hurma, açık kahverengi, orta büyüklükte, ince kabuklu ve yumuşaktır. Eğer sert ve kuru hurmaları yiyemiyorsanız, Sukkari tam size göre. Riyad bölgesinde yetiştirilmektedir.
Acve Hurma
Diğer hurmalardan farklı olarak daha yuvarlak bir şekli olan acve hurması, siyah bir renge sahiptir. Neredeyse bir zeytin büyüklüğünde olan acve hurması, dünyadaki en kaliteli hurmalar arasında yer almaktadır. Fruktoz zengini olduğu için oldukça tatlı ve enerji kaynağı bir hurma çeşididir. Potasyum, kalsiyum, sodyum, fosfor, demir, A, B1, B2, C vitaminleri, magnezyum bakımından zengindir.
Sugi (Sugay) Hurma
Kahverengi gövdeli, uç kısımları şekerli olduğu için sarı- beyaz renkli bir hurma olan sugi hurma, kalın ve biraz sert bir et yapısına sahiptir. Lif oranı yüksek olan sugi hurma, sindirim sistemini düzenlemede birebirdir. Sugay, sugai gibi isimlerle de bilinen sugi hurma, düşük şeker oranı sayesinde diyabet hastalarının beslenme listesinde yer alabilmektedir.
Meşruk Hurma
Kalın kabuklu bir hurma olan meşruk hurma, kahverengi, orta büyüklükte ve fazlasıyla tatlıdır. Medine çevresinde yetişen meşruk hurması, lezzetli ve besleyicidir.
Şelebi Hurma
Kahverengi, orta irilikte, ince kabuklu ve tatlı bir hurma çeşididir. Besleyici ve lezzetli bir hurma olan şelebi hurmanın en bilinen özelliği kan yapıcı olmasıdır. Medine ve çevresinde yetiştirilmektedir.
Berni Hurma
Hafif sarımsı, orta irilikte, ince kabuklu bir hurma çeşididir. Çocuklara ve hamile ve emziren kadınlar için besleyici olan berni hurmanın lif oranı yüksektir.
Hurma denince akla ilk olarak Ramazan ayı geliyor. Kaliteli besin değerleri ile özellikle Ramazan ayında uzun süren açlık durumlarında beslenme açısından vücudun tüm ihtiyaçlarını karşılayan hurmanın saymakla bitmeyen çeşitleri bulunuyor.
Her Ramazan ayında olduğu gibi damak zevkinize uygun hurma çeşitlerinin doğrusunu CarrefourSA marketlerinde bulabilirsiniz. Medine, İran, Tunus, Cezayir’den ithal kaliteli hurma çeşitleri için Ramazan ayında mutlaka CarrefourSA’ya uğrayın.