İçerisinde A, D, K, E ve C vitaminleri bulunduran, kalsiyum, fosfor, potasyum ve çinko bakımından zengin olan süt oldukça sağlıklı bir içecektir. Büyüme çağındaki çocukların gelişiminde ve ileri yaşlarda kemik sağlığının korunmasında sütün önemli bir yeri var.
Marketlerden satın alınan sütler fabrikalarda kaynama derecesine ulaşmadan pastörize işlemi gerçekleştirilir ve aldığınız gibi içime ve kullanıma hazırdır. Fakat dışarıdan alınan çiğ sütün kullanılması için kaynatılması gereklidir. Kaynatma işleminin dikkatli ve özenli yapılması önemlidir. Süt faydalı pek çok içeriğe sahip olsa da, sağılma işlemi ve taşınma sürecinde birçok bakteri ve mikroba maruz kalmış olabilir. Olası bakteri ve mikroplardan arınması için inek sütünün kaynatılmadan tüketilmemesi gereklidir.
Süt, direk içilebileceği gibi yoğurt, peynir ve tereyağı yapımında da kullanılır. Ancak her ne şekilde tüketilecek olursa olsun çiğ sütün içilebilmesi için öncelikle kaynatılması gerekmektedir.
Süt Kaynatırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Sütü kaynatmadan evvel, temiz ince bir tülbent ile süzün.
- Sütü geniş ve temiz bir çelik tencereye koyun. Kullanacağınız çelik tencerenin içini bir miktar su ile çalkalayın. Böylece süt kaynarken altının tutmasını önlemiş olursunuz. .
- Sütü kaynatırken tencerenin iç kısmının kenarlarını bir miktar tereyağı sürerseniz sütün taşmasını önleyebilirsiniz. .
- Sütü sürekli karıştırarak kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başlayınca 5-10 dakika daha kısık ateşte kaynamasını bekleyip altını kapatın. Böylece sütün içerisindeki vitamin ve mineraller kaybolmadan, besin değeri azalmadan sağlıklı bir süt elde edilmiş olursunuz.
- Pişirdiğiniz sütü içine herhangi bir bakteri veya toz girmemesi için tencerenin kapağını kapatıp, mümkün olduğunca serin bir ortamda saklayın..
- Sütün taşmasını önlemek için üzerine tahta kaşık kapatabilirsiniz. .
Mevsimin en taze süt ve süt ürünleri çeşitlerini CarrefourSA marketlerinde, yemek hazırlamaya yönelik pratik bilgileri blogumuzda bulabilirsiniz.