Hamur işi tariflerinin vazgeçilmezi, kurabiye ve kek sevenlerin aşina olduğu iki malzeme ile karşınızdayız. Karbonat ve kabartma tozu. Bu iki malzeme birbirine benzer görünse de birtakım farklarla birbirinden ayrılıyorlar.
Kabartma tozu ve karbonat unlu karışımlarda hamurun kabarmasını sağlayan iki temel malzemedir. Mayalı olan ve hamur işlerini kabartmaya yarayan bu iki malzeme ufak tefek farklarla birbirinden ayrılırlar. İkisi birbirinin yerine kullanılamaz, ancak bazen birlikte kullanılabilirler.
Kabartma tozu ve karbonat arasındaki farklar nelermiş, nerede ve nasıl kullanılırlar? Gelin birlikte bakalım;
Karbonat Nedir? Nerelerde Kullanılır?
Asıl adı sodyum bikarbonat olan bir kimyasaldır. Doğada birleşik olarak deniz ve kaya tuzlarında bulunan karbonatın tuzlu bir tadı vardır. Karbonat kullanılacak hamurlarda limon gibi asitli sıvı bir madde olması şarttır. Bu şekilde karbonat ile asit tepkimeye girerek hamurun içinde kaldığı için hava kabarcıkları oluşturup pişme esnasında hamurun kabarmasına yol açar. Kurabiye, pasta, ekmek gibi hamur işleri tariflerinde yaygın olarak kullanılır. Yemek sodası adıyla da bilinir.
Limon suyu, yoğurt, sirke, portakal suyu, krema asidik gıdalara örnek verilebilir.
Kabartma Tozu Nedir? Nerelerde Kullanılır?
Kabartma tozu ise karbonat ile asidin bir arada olduğu bir karışımdır. Hamurun kabarması için kabartma tozunun yalnızca sıvı bir madde ile bir araya gelmesi yeterlidir.
Kabartma tozu sıvıyağ, süt, yumurta gibi herhangi bir sıvı ile tepkimeye girebilir. Bu toz sıvı malzemelerle bir araya gelince karbondioksit gazı ortaya çıkar, hamurun içinde hava kabarcıkları oluşturup hamurun kabarmasını sağlar.
Kabartma tozu, kek, kurabiye, pasta ve benzeri hamur işlerinde sıkça kullanılır. Hamurun daha kabarık ve dolgun olmasına yarar.
Karbonat ve Kabartma Tozu Arasındaki Farklar Nelerdir?
Karbonat ve Kabartma Tozu her ikisi de mayalı malzemelerdir. Hamurun dışına çıkamayan karbondioksit’in hava kabarcıkları oluşturmasıyla hamurun kabarmasına destek olurlar.
Bunun için karbonatın limon suyu, yoğurt, sirke gibi asitli sıvılarla tepkimeye girmesi gerekirken, kabartma tozunun sadece sıvılarla birleşmesi yeterlidir. Karbonat genelde sirke, portakal suyu, limon suyu gibi asidik gıdaların kullanıldığı tarifler için uygundur.
Kabartma tozu daha çok hızlı hazırlanabilen kek, poğaça, gibi tariflerde kullanılır. Kabartma tozunun içeriğinde iki tür asit bulunur. Bunlar hızlı ve yavaş tepkimeye giren olarak ayrılır. Hızlı reaksiyona giren oda sıcaklığında, yavaş reaksiyona giren ise hamurun ısınmasıyla ortaya çıkar.
Kabartma tozu iki asit türünü içerdiği için çift etkisi vardır. Bu çift etki hamurun kabarma sürecinin farklı aşamalarda gerçekleşmesine yol açar. Kabartma tozu kullanıldığında kabarma işlemi fırına girmeden başlar.
Karbonat ve Kabartma Tozunun Birlikte Kullanıldığı Durumlar
Bazı tariflerde karbonat ve kabartma tozu birlikte kullanılabilir. Bu şekilde her iki malzemenin farklı özelliklerinden faydalanarak farklı lezzetler ortaya çıkar. Örneğin, kekinizin hafif kahverengi renkte olmasını ve aynı anda sünger gibi kabarmasını istiyorsanız, her ikisini kullanmanız daha etkili olur.
Böyle durumlarda karbonatın miktarını arttırarak da hamurun kabarması sağlanabilir. Ancak karbonatı fazla kullanmak yemeğin tadını acılaştıracağı için, lezzetli ve güzel görünümlü bir hamur işi için ikisini bir arada kullanmak daha iyi olur.
Yemek hazırlarken kullandığınız malzemelerle ilgili faydalı bilgileri, kullanım alanlarını ve daha birçok pratik bilgiye bloğumuzdan ulaşabilirsiniz.
Yemek yaparken size kolaylık sağlayacak pratik öneriler ve püf noktaları için bloğumuzu takip etmeye devam edin.