Kırmızı et, tavuk ve balık ürünlerinin bozulmamaları için doğru muhafaza koşulları sağlanmalıdır. Tüm bu ürünler için uzun süreli ise dondurma, kısa süreli ise soğutma yöntemleri uygulanmalı ve farklı et ürünlerinin birbiri ile temasını engellemek önemlidir.
Soğutma ve dondurma kırmızı et, tavuk ve balık ürünlerinde yaygın olarak kullanılan muhafaza yöntemleridir. Bunları yapmadığınızda et ürünleri kısa sürede bozulur ve gıda zehirlenmelerine yol açabilir. Bu nedenle et ve balık ürünlerini doğru şekilde işledikten sonra tüketim zamanı göz önünde bulundurularak en doğru saklama yöntemine karar verilmesi gerekir. Örneğin; büyük parça kırmızı et ve beyaz etler doğranarak porsiyonluk dondurulmalıdır, balıklar ayıklandıktan sonra dondurulmalıdır.
Et ürünlerinin tazeliğini koruması için size önereceğimiz püf noktalarını uygulayabilirsiniz. Kırmızı et, tavuk ve balık ürünlerinde ideal saklama koşullarını bu yazımızda bulabilirsiniz.
Kırmızı et ve tavuk eti nasıl muhafaza edilir?
Kırmızı et çeşitleri için buzdolabı ve derin dondurucu muhafaza yöntemleri farklılık göstermektedir. Etlerin kullanılacağı kadar porsiyonlanması, doğru marine yöntemlerinin uygulanması ve gıda ile temasa uygun ambalajların kullanılması önemlidir. Kırmızı etler için buzdolabında ve derin dondurucuda doğru saklama koşulları aşağıdaki gibi olmalıdır:
- Kırmızı et ve beyaz eti birbiri ile temas etmeyecek şekilde saklayın.
- Etleri kullanacağınız kadar porsiyonlara ayırın. Buzdolabı poşeti, streç film ya da pişirme kağıdı ile sarabilirsiniz.
- Etleri buzdolabında taze olarak saklamak için cam ya da çelik kaplar kullanın.
- Kuşbaşı ve biftekleri buzdolabında en fazla 5 gün, derin dondurucuda en fazla 1 yıl muhafaza edin.
- Kıyma ve sakatat çeşitlerini buzdolabında en fazla 2 gün, derin dondurucuda en fazla 4 ay muhafaza edin.
- Çiğ tavuğu en fazla 3 gün muhafaza edin.
- Etleri çözdürmek için buzdolabının alt bölmesini ya da mikro dalga fırının buz çözücüsünü kullanın. Oda ısısını tercih etmeyin.
- Çözdürdüğünüz etleri hemen pişirin ve tüketin. Asla tekrar dondurmayın.
- Bütün bir tavuğu çözdürmek için tavuğu poşeti ile birlikte soğuk su içerisine bırakın ve aralıklarla suyu değiştirin. Çözülme işlemi yaklaşık 2 saat sürecektir.
- Pişirdiğiniz tavuk eti ve kırmızı et yemeklerini buzdolabında en fazla 4 gün muhafaza edin. Daha uzun süre buzdolabında bekleyen et yemeklerini atın.
- Pişirdiğiniz tavuk eti ve kırmızı et yemeklerini derin dondurucuda en fazla 3 ay muhafaza edin.
- Et suyu ve tavuk suyunu buzdolabında 1-2 gün; derin dondurucuda 3 ay saklayın.
Uyarı: Sucuk, sosis, salam, jambon, füme gibi şarküteri ürünlerini açtıktan sonra buzdolabında en fazla 2 gün muhafaza edin. Tek seferde tüketemeyeceğiniz sucukları ambalajından çıkarıp porsiyonlara bölebilir ve streç filme sararak derin dondurucunuzda muhafaza edebilirsiniz.
Et alırken dikkat etmeniz gerekenler
Tüketeceğiniz ya da derin dondurucunuzda muhafaza edeceğiniz et ürünlerini satın alırken dikkat etmeniz gerekenleri biliyor musunuz?
- Etin rengi canlı olmalı.
- Ette ağır bir koku olmamalı.
- Et kendini salmamalı, duruşu toplu olmalı.
- Ambalajlı etlerin kaplarında kan birikintisi olmamalı, kapta sıvıyı çekmesi için ped olmalı.
- Hazır paketlenmiş etlerin ambalajı ezik ve yırtık olmamalı.
- Hazır paketlenmiş etlerin son tüketim tarihine dikkat edilmeli.
- Dondurulmuş olarak satılan etlerde renk değişikliği ve çözülme olmamalı.
Veteriner hekim kontrolünden geçmiş %100 yerli besi kırmızı et ürünlerinin doğrusunu CarrefourSA marketlerinde bulabilirsiniz. Dana kıymalık, dana parça, hazır köfte çeşitleri, dana ve kuzu pirzola, dana gulaş gibi kırmızı et çeşitlerinin doğrusu CarrefourSA’da, doğruca CarrefourSA’ya…
Balık nasıl muhafaza edilir?
CarrefourSA’da balık sezonu açıldı. Mevsim balıklarını hemen ayıklayıp pişirebilir ya da dondurarak istediğiniz zaman çözdürüp ilk günkü tazeliğinde tüketebilirsiniz. Peki mevsimin en taze balıklarını doğru soğutma ve dondurma yöntemlerini biliyor musunuz? Ya da balıkları derin dondurucunuzda muhafaza edeceğiniz zaman en çok hangi hataları yapıyorsunuz? İşte balık çeşitlerinde doğru muhafaza yöntemleri:
- Ayıkladığınız balıkları buzdolabında aynı gün pişirin.
- Ayıkladığınız balıkları birkaç saat buzdolabında dinlendirmeniz gerekiyorsa tekrar poşete koymayın. Poşet balıkların hava almasını engeller ve balığın hızlı bir şekilde bozulmasına neden olur. Ayıklanmış ve yıkanmış balıkları buz içine yatırarak buzdolabında dinlendirebilirsiniz.
- Balıkları dondurmadan önce ayıklayın ve yıkayın. İyice süzülmelerini bekledikten sonra dondurma işlemine geçin.
- Balıkların tüketeceğiniz kadarını dondurun. Ambalaj yaparken buzdolabı poşeti ve streç film kullanabilirsiniz.
- Balıkları derin dondurucuya koymadan önce tuzlayın. Böylece çözüldüklerinde ilk günkü diriliklerini koruyacaklar.
- Balıkları dondurmadan önce buzdolabında soğutun.
- Balıkları oda ısısında değil, buzdolabının alt bölmesinde çözdürün.
- Donmuş balıkları çözdürdükten sonra tekrar dondurmayın. Eğer çözülmüş balıkları tüketemeyecekseniz atın.
Uyarı: Balıkları ayıklamadan derin dondurucuya koymayın. Çünkü ayıklanmamış bir balığın midesinde başka balıkların kalıntıları olma ihtimali yüksektir. Tok bir balığın içindeki kalıntılar derin dondurucuya atılan balığın da bozulmasına neden olabilir.