1 Eylül’de açılan balık sezonu ile mevsimin en taze balıkları sofralarda yer almaya başladı. Palamut, lüfer, çipura ve barbun gibi Eylül ayının en doğru balıklarını CarrefourSA’da bulabilirsiniz.
Balık türlerinin avlanabilmesi için onarın yasal boy ölçülerine ulaşması gerekir. Bu nedenle de her yıl Nisan ayında genel av yasağı başlıyor ve Eylül döneminde balık sezonu açılıyor. 1 Eylül’de başlayan balık avı ile başta palamut olmak üzere lüfer, çipura ve barbun gibi balık türleri ağlarla çekiliyor ve taze taze balıklar sofralarda yerini alıyor.
Mevsiminde balıklar daha yağlı oldukları için lezzetlidir. Ancak balığın doğru zamanda tüketilmesi kadar pişirme yöntemi de önemlidir. CarrefourSA’da Eylül ayı boyunca balık reyonlarında bulabileceğiniz balık türleri, özellikleri ve pişirme yöntemlerini bu yazımızda bulabilirsiniz.
Palamut
Eylül ayı başından Kasım ayı sonlarına kadar palamut tüketebilirsiniz. Eylül itibariyle palamut çok yağlı olduğundan tavada pişirilmesi çok doğru değildir. Yağlı palamutlar için ızgara, buğulama ve güveç en doğru pişirme şeklidir. Bol miktarda D vitamini içeren palamut, protein açısından da zengindir. Düzenli tüketildiğinde özellikle diş ve kemik sağlığının korumasında yardımcı olan palamut, saç sağlığını koruyan vitamin ve mineraller içerir. Palamut göz sağlığı için de oldukça faydalıdır.
Barbun
Balık reyonlarında Ekim ayı sonuna kadar en lezzetli barbun balığını bulabilirsiniz. Barbun tava, ızgara ve kağıt kebabı olarak pişirilebilmektedir. Pembe-kırmızı renkli bir balık olan barbun, özellikle Ege ve Akdeniz’de bolca bulunur. Omega 3 ve Omega 6 yağ asitleri ve protein bakımından zengin olan barbunuda A, B1, B2, B12, C ve E vitaminleri bulunur. Yüksek oranda selenyum, fosfor, potasyum, magnezyum, demir, sodyum, kalsiyum, çinko, bakır ve manganez içerir. Barbun balığı kanserden korunmada etkilidir. Şeker hastalığı, kalp ve damar hastalıklarının önlenmesine yardımcıdır. Anne karnındaki bebeğin beyin ve retina gelişimine olumlu etkisi vardır.
Lüfer
Eylül ortalarında bollaşan lüfer, Aralık ayı başına kadar en yağlı ve lezzetli olduğu dönemdedir. Genelde ızgara olarak pişirilen lüfer, irileştikçe pilaki, buğulama, kağıt kebabı olarak da pişirilebilmektedir. Kalp sağlığını koruması, özellikle kalp ritminin sağlıklı seviyede seyretmesine yardımcı olan maddeler içermesi, yorgunluk ve halsizlik sorununu ortadan kaldırması nedeniyle özellikle çocukların lüfer tüketmesinde fayda vardır. Bol miktarda A vitamini içermesi nedeniyle hem göz hem de diş ve kemik sağlığı için oldukça önemli bir balıktır.
Çipura
Çipura hem denizde avlanabilen hem de çiftlikte yetiştirilebilen bir balıktır. Bu özelliğiyle her mevsiminde yenebilmektedir. Çipura, Eylül ayında bollaşır. Çoğunlukla ızgarada ve fırında pişirilen çipuranın buğulama ve çorbası da tercih edilmektedir. Yağlı çipura balığı mangalda pişirildiğinde de oldukça lezzetlidir. Beyaz etli ve kılçığı az olmasıyla çocukların severek yiyebileceğin bir balık olan çipura, Omega 6 ve Omega 3 yağ asitleri içermektedir. B2, B1, B6, D, E, C ve A vitaminleri ile birlikte kalsiyum, fosfor ve demir gibi mineraller de barındıran çipura; kemikleri güçlendirir, hastalıklardan korunmanızı sağlar ve enerji verir. Karbonhidrat oranı içermeyen ve hazmı kolay olan çipura diyet uygulayanlar ve kilo vermek isteyenler için uygun bir besindir.
Mevsimi geçmeden
Kılıç ve tekir balığını da Eylül döneminde atlamamak gerekir. Ağustos başından Eylül sonuna kadar kılıç ve Temmuz ile Ekim ayları arasında tekir balığı balık reyonlarında en lezzetli haliyle yer almaktadır. İri bir balık olan kılıç balığı çok lezzetli bir balık türüdür. Kılıç balığından şiş, ızgara ve kağıt kebabı yapılabilmektedir. Tekir ise barbun balığına benzerliği ile dikkat çeker. Her iki balığın da kırmızı rengi ayırt edilmelerini zorlaştırır. Barbun yuvarlak ve yanlardan hafif basık bir gövde yapısına sahiptir. Tekirin gövdesi ise yuvarlaktır. Tekir ve barbun arasındaki diğer farklar şunlardır:
- Barbun balığının yüzgeci düz renktir. Tekirin yüzgeçlerinde kırmızımsı şeritler vardır.
- Barbunun çenesinin altında yer alan sakal yapısı göğüs yüzgecinden uzundur. Tekir balığının sakalı ise göğüs yüzgecinden kısadır.
- Tekirin başı uzundur. Barbunda ise başın daha kısa olduğu görülür. Bu durumda barbunun gözü tekire göre daha öndedir.
Tekir balığı barbun gibi tavada ve fırında pişirilebilmektedir.
Mevsimin en taze balıklarını her zaman olduğu gibi CarrefourSA’da bulabilir, balık tariflerinizin yanına hazırlayabileceğiniz salatalar ve pratik yemek tariflerini bloğumuzdan takip edebilir, balık pişirmenin incelikleri için Balık Pişirmenin Püf Noktaları başlıklı blog yazımızı inceleyebilirsiniz.