Çıtır çıtır patates kızartması nasıl yapılır? Soğan doğrarken neden gözlerimiz yaşarır? Mutfağınızın demirbaş malzemeleri patates ve soğan hakkında en çok sorulan bu iki sorunun yanıtı yazımızda…
Vitamin deposu besleyici sebze patates birçok ülkenin yemek kültüründe yer alıyor. Patates yemeği, patates oturtma, patates dolması, patates salatası ve yediden yetmişe seveni çok meşhur patates kızartması gibi yemeklere baş tacı ettiğimiz patates gibi soğan da birçok yemeğe lezzet veriyor. Zeytinyağlı yemekler, mezeler, ana yemekler, birçok çorba tarifi, salatalar soğan ile tamamlanıyor ve eşsiz lezzetler ortaya çıkıyor.
Yan yana sepetlerde muhafaza ettiğiniz patates ve soğanlarınızı nasıl değerlendirdiğinizi bilmiyoruz ama patates kızartmasını çok sevdiğinizi, yemeklerinizden soğanı eksik etmediğinizi biliyoruz. Dilerseniz önce çıtır patates kızartması yapmanın püf noktalarını, ardından soğan hakkında bilmek istediğiniz değerli bilgilerimizi inceleyin.
Patatesin faydaları
Dünyanın en çok tüketilen sebzelerinden biri olan patates, B ve C vitaminleri, protein, potasyum, kalsiyum, demir, magnezyum, demir, bakır, manganez kalsiyum, niasin, tiamin bakımından zengin bir sebzedir. Saç dökülmesinden mide bulantısına, cilt sağlığından bağırsak sağlığına kadar çok faydalı ve güvenle tüketilebilen bir besin kaynağı olan patates stresle baş etme konusunda da etkilidir.
Öneri
Stresli bir günün sonunda eve döndüğünüzde akşam yemeğine güzel bir patates yemeği hazırlarsanız hem karnınız doyar hem sağlığınız için iyi bir şey yapmış olur hem de ilaca başvurmadan stresinizi yatıştırmış olursunuz.
Patates nasıl kızartılır?
“Kızgın yağa attık mı kızarıverir” demek kolay ama aslında çıtır çıtır patates kızartması yapmak incelik ister. İşte patates kızartmasının bilmeniz gereken püf noktaları:
- Patates kızartmak için derin bir kızartma tenceresi ya da fritöz kullanmalısınız.
- Çıtır çıtır patates kızartması için patateslerin nişastasını bırakması gerekir. Bunun için dilimlediğiniz patatesleri soğuk suda bekletin ve sudan çıkarttıktan sonra iyice kurulayın.
- Patatesleri beklettiğiniz suya sirke damlatırsanız patatesler daha diri ve sert olur.
- Patates dilimlerinin üzerine limon damlatırsanız, kızarmış patatesleriniz daha kıtır ve lezzetli olur.
- Dilimlenmiş patatesleri yarım saat tuz ve soda karışımında bekletirseniz patatesler çıtır çıtır kızarır. Tabii patatesleri kurulamayı unutmayın.
- Patatesler kızartma tenceresinde sıkışmamalıdır.
- Mutfak kazalarının meydana gelmemesi için kızgın yağ ve ıslak patates bir araya gelmemeli. Patatesleri kızgın yağa atmadan önce mutlaka kurulayın.
- Patatesleri kızgın, bol ayçiçek yağında kızartın.
- Kızaran patatesleri delikli bir kepçe ile kağıt havlu serilmiş servis tabağına alın.
- Kızarttığınız patatesleri ateşi kapatmadan alın. Aksi takdirde kızartma yağ çeker. Bu, kızartılan tüm sebzeler için geçerlidir.
Püf noktası
Çıtır patatesler için kızartma işlemini tekrarlayın. İlk kızartmayı orta ateşte yapın ve patatesleri yumuşayınca yağdan alın. Havlu kağıt serili tabağa alıp soğumalarını bekledikten sonra, ocağı yüksek ateşe ayarlayın ve patatesleri rengi değişene kadar kızartın. Patatesleri temiz bir havlu kağıt serili tabağa aldıktan sonra tuzlayıp servis yapın.
Ön kızartma işlemi gören patatesler vakumlanmış buzdolabı poşetinde derin dondurucuda 2 aya kadar saklanabilir.
Patates ile hazırlayabileceğiniz farklı bir yemek için Patates Mücveri tarifimizi deneyebilirsiniz.
Soğan hakkında bunları biliyor muydunuz?
Bol miktarda A, B ve C vitamini, iyot, fosfor, protein, kalsiyum, potasyum, lif içeren soğan çok faydalı bir sebzedir. Hem çiğ olarak hem de pişirilerek tüketilebilen soğan güçlü bir antioksidandır ve bağışıklık güçlendiricidir. Mutfakların vazgeçilmez bir malzemesi olan soğan, salataların yanı sıra yemeklere, atıştırmalıklara, çorba ve yahni gibi yemeklere katılarak yemeğin lezzetini üst sıralara taşımaktadır. 7 bin yıldan daha fazla beslenmede yer alan soğan hakkında az bilinenleri ve ihtiyacınız olabilecek faydalı bilgileri aşağıda sizler için sıraladık:
- Soğan, zambakgiller ailesine aittir.
- Soğan, 7 bin yıldan daha fazla beslenmede yer almaktadır.
- Soğan doğrarken sakız çiğnerseniz gözleriniz yaşarmaz.
- Soğan doğrarken ağzınızda su tutarsanız ya da musluğu açarsanız gözleriniz yaşarmaz. (Musluğun altına kap koymayı ihmal etmeyin.)
- Soğan tatlı bir sebzedir. Doğrandığında gözleri rahatsız eden açığa çıkan gazdır. Gözyaşları, vücudun gözleri koruması için akar.
- İlk soğan yetiştiriciliği, yaklaşık 5 bin 500 yıl önce Asya’da başlamış, tıbbi değere sahip olması ve kışın saklama kolaylığı nedeniyle hızlı bir şekilde dünyaya yayılmıştır.
- Soğan, ilk modern uygarlıklar tarafından kullanılan en eski sebzelerden biridir.
- Bugüne kadar yetiştirilmiş en büyük soğan yaklaşık 5 kg ağırlığa sahiptir.
- Soğan güçlü bir antiseptiktir. Eski savaşlarda askerler yaraları dezenfekte etmek için soğan kullanmıştır.
- Taze maydanoz yiyerek nefesinizdeki soğan kokusundan kurtulabilirsiniz.
- Soğandaki doğal gazlar, patatesin çürümesine neden olur. Bu nedenle patates ve soğan yanyana muhafaza edilmemelidir.