Doğanın bizlere sunmuş olduğu armağanlardan biri de tütsüleme yöntemi! Tütsülemeyle pişirilen yemeklerin hem tadı ve aroması farklı oluyor, hem de yemeklerimiz uzun süre bozulmadan kalabiliyor. Son yılların popüler pişirme tekniklerinden biri olan tütsüleme nedir, ne değildir gelin hep birlikte inceleyelim.
Marketlerde sıkça gördüğümüz füme somon veya isli peynir gibi ürünler de tütsüleme yöntemiyle elde edilir. En eski pişirme tekniklerinden biri olan tütsüleme, binlerce yıldan bu yana biliniyor. Tütsüleme yöntemi, tüm dünya mutfaklarında sıklıkla kullanılıyor. Bizler de evimizde veya bahçemizde bu tekniği kullanabilir, enfes yemekler pişirebiliriz!
Tütsüleme Yöntemi Nedir?
Füme yapma veya tütsüleme, gıdaların duman altında hazırlanması işlemine denir. Sadece tadı ve aroması için değil, yemeklerimizi uzun süre saklamak için de tütsüleme yöntemini tercih edebiliriz. Tütsülendikten sonra muhafaza edip, uzun zaman boyunca saklayabileceğimiz et veya balıklarda, farklı bakterilerin üremesi mümkün değildir. Aynı zamanda, tütsülemenin ardından sakladığımız gıdalar, antioksidan bakımından zenginleşirler. Bu durum, tütsüleme işleminin sağlığımız açısından faydalı olduğunu gösterir.
Peki hangi gıdaları tütsüleyebiliriz? Etleri ve balıkları tütsüleme yöntemiyle hazırlayabiliriz. Bunun yanında kümes hayvanlarından elde edilen etleri ve bazı peynir çeşitlerini de füme yapabiliriz. Tütsüleme yönteminde esas amacımız; etin barındırdığı suyun bir kısmını uzaklaştırmak ve dumandaki bakteri öldürücü maddelerin, pişirdiğimiz ete geçmesini sağlayıp, etteki mikroorganizmaların çoğalmasını önlemektir diyebiliriz. Bu demek oluyor ki; balık veya ete ateş göstermeden, sadece dumanla pişirme yapmış oluyoruz.
Tütsüleme yaparken ihtiyaç duyulan duman, bütün ağaçlardan karşılanamaz. Bu yöntem için özellikle akçaağaç, meşe, kayın gibi sert ağaçlardan elde edilen odunlar gerekir. Hangi ağacı kullanırsak, o ağacın kendine has aroması yemeklerimize geçebilir. Bu nedenle, reçineli ağaçlar tütsüleme yöntemi için uygun değildir.
Tütsüleme yaparken iki farklı teknikten yararlanırız. Bu teknikler; soğuk dumanlama ve sıcak dumanlama olarak geçer. Sıcak dumanla tekniği ile evimizde veya açık alanlarda rahatlıkla tütsülemeyle yemek pişirebiliriz. Soğuk dumanlamada ise bazı araç gereçlere ihtiyaç duyarız.
Tütsüleme Yöntemi Nasıl Yapılır?
Tütsüleme yönteminin daha anlaşılır olması açısından, balık pişirirken bu tekniği nasıl kullanacağımızdan söz edelim. Bir tütsüleme tenceresi yardımıyla, leziz bir balık pişirebiliriz.
Tütsüleme Yapmak İçin İhtiyacınız olan malzemeler
- Kayın, meşe vb. reçinesiz ağaçlardan talaş
- Baharat (kuru biberiye, adaçayı)
- Tütsüleme tenceresi
- Somon balığı
Somon Tütsüleme İçin Uygulanacak Adımlar
Öncelikle, tütsüleme yapacağımız temizlenmiş fileto somon balığını bir servis tabağına alıp, tuzlamalıyız. Sonrasında 7 saat kadar buzdolabında bekletmeliyiz.
- Tütsüleme tenceresinin ızgarasını çıkaralım ve kapağını kapatıp, altını açalım.
- 5-6 dakika sonra tencereye az miktarda su ilave edelim. Suyumuz hızlıca buharlaşmaya başladıysa, tenceremiz hazırdır.
- Balığı direkt olarak tütsüleme tenceresindeki ızgaraya alalım.
- Tencerenin içine iki yemek kaşığı kadar talaş ve baharatları ilave edelim. Tütsüleme tenceresinin kapağını kapatalım.
- 8-9 dakika pişirme sonrasında, tütsülenmiş somon balığı hazırdır.
Hangi Gıdalar Tütsülenerek Hazırlanabilir?
Tütsüleme yöntemini kullanarak pişirebileceğimiz yiyecekler:
- Balıklar: Mersin, istavrit, somon, alabalık, uskumru, yılan balığı, lüfer, sardalya.
- Et: Hindi eti, kırmızı et, tavuk eti.
- Peynir: İsli peynir, hellim peyniri.
Siz de tütsüleme yöntemi ile uzun süre saklayabileceğiniz gıdalar hazırlayabilir, yerken lezzeti ile damaklarda iz bırakabilirsiniz.
Tütsüleme yapmak için ihtiyaç duyduğunuz malzemeleri CarrefourSA marketlerinde bulabilirsiniz.